|
Szénhidrátszegény zöldséges ételekSok téveszme szerint a szénhidrátszegény diétákban (pl. atkins) csak húst kell hússal enni.Ez nagy tévedés! Mellékelek néhány "atkinses" zöldséges receptet, amivel fel lehet dobni a fehérjedús táplálkozást. Különösen ajánlom a krumplipürét helyettesítő karfiolpüré receptjét!! Hozzávalók: 1 közepes karfiol, 1 közepes kelkáposzta, 1/2 kg darált hús, 2 db nagyobb vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2 db tojás, ételízesítő, bors, petrezselyem, kakukkfű, zsálya Elkészítés: A hagymát összevágom, megpirítom, a darált húst a fűszerekkel ízesítve készre főzöm. Közben a karfiolt és a kelkáposztát, megfőzöm. A tepsit kivajazom, belefektetem a kelkáposzta levelek felét. A pörköltbe belekeverem a főtt karfiolt, hogy összetörjön, kicsit össze rottyantom. Belesimítom a tepsibe a húsos, karfiolos masszát. Betakarom a maradék kellevelekkel, aztán nyakon öntöm a tejfölben elkevert tojásokkal. Közepes lángon készre sütöm 20-30 perc alatt. Rakott brokkoli 1kg brokkoli, 1ek. vaj, 1ek. só, 50g vöröshagyma, 125g tejfölös túró, 4ek. tejszín, 1 tojás, só, bors, 80g ementáli 1 liter vizet a sóval felforralunk és a brokkoli torzsástól puhára főzzük. Egy közepes tepsit kikenjük a vajjal, majd lerakjuk benne a brokkoli rózsáit. Pépesítjük a torzsát, majd hozzáadjuk a hagymát, tejfölös-túrót, tojást, tejszínt, sót, borsot. Ezt a kencét rákenjük a brokkoli rózsákra, ráreszeljük a sajtot és megsütjük. 220 fokon 5-10 perc. Brokkolis-sonkás csirkemell 40 dkg csirkemell szeletek, 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2-3 dl tejszín, 6-8 szelet gépsonka só, bors és ízlés szerint fűszerek A brokkolit rozsaira szedjük, egy jenait kivajazunk, és a brokkolival beterítjük az aljat. A húst ízlés szerint fűszerezzük és egymás mellé ráfektetjük a brokkolira, majd a húsra a sonka szeleteket. A tejszínt ráöntjük a sonkára, a tetejére rászórjuk a reszelt sajtot és lefedjük alufóliával a jenait. Ezután kb 30-40 percig pároljuk az alufólia alatt, majd alufólia nélkül egy kicsit megpirítjuk a tetejét. Legegyszerűbb saláta Salátát megmosom, beletépkedem egy tálba. Egy bögrében összekeverem az olíva olajat ecettel és egy kicsi majonézzel. Ezt ráöntöm és kész :) Ha nagyon éhes vagyok, akkor teszek bele sajtot és parizert, esetleg uborkát is. Későbbi fázisban lévők olajbogyót is tehetnek bele. Savanyúkáposzta tepsiben A savanyúkáposztát egyszer átmostam, hogy ne legyen annyira erős íze. 1 db apróra vágott hagymával összekevertem, és a felet beterítettem 1 közepes méretű tepsibe. A káposztát beterítettem füstölt karajszeletekkel és a kolbásszal, a tetejére raktam a savanyú káposztát, rá az alufóliát, és be a sütőbe. 220C fokon 1 órát sütöttem. Padlizsánnal töltött gomba Hozzávalók :40dkg padlizsán, 1dl olívaolaj, 10szál friss bazsalikom, 1szál póréhagyma, fél hagyma, 10dkg kaliforniai paprika, 1dl paradicsomlé, 8db sampinyon gomba, 1gerezd fokhagyma, csipet só, őrölt bors, 5dkg vaj. A padlizsánt megtisztítjuk, és kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben olívaolajon sütjük, sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal megszórjuk, félretesszük. Egy másik serpenyőben megpirítjuk a felaprózott póréhagymát, hagymát és a kaliforniai paprikát, majd rátesszük a padlizsánt és a paradicsomlével felöntjük. Borsozzuk, préselt fokhagymát adunk hozzá és kb. 1/2 órát állni hagyjuk. Az egész gombákat jól megmossuk, a törzsét levágjuk, és papírtörlővel szárazra itatjuk. Kívül-belül sózzuk, borsozzuk és mindegyik belsejébe 1-1 vajdarabkát helyezünk. Alufólia darabokat alaposan bevajazunk és ráfektetjük a gombafejeket, majd belsejükbe belemerjük a padlizsános keveréket, befedjük az üres gombafejekkel és alufóliával alaposan becsomagolva kb. 180fokos sütőben 20 percet sütjük. Csirkével töltött avokádó (és nem fordítva!) Hozzávalók: 3 nagyobb avokádó, 6 ek citromlé, 1, 5 dl majonéz, 1 reszelt hagyma, 1 kk zelleres só, 1 mkk fokhagyma por, só, bors (ízlés szerint), 2 csészére való aprított, párolt csirke, 12 dkg reszelt trappista sajt, snidling. Az avokádót hosszában kétfelé vágjuk, magját kiszedjük, belsejüket megöntözzük citromlével, félretesszük. Összekeverjük a majonézt, hagymát, zellersót, fokhagymaport, borsot, majd a csirkével együtt alaposan összedolgozzuk. Az avokádóról leöntjük a felesleges citromlevet és megtöltjük a csirkekeverékkel, megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 180 fokos sütőben egy kis vizet aláöntve 15 percig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Ha kész, még melegen megszórjuk snidlinggel. Rakott zöldség Hozzávalók: 20dkg padlizsán, 20dkg cukkíni, 20dkg, kaliforniai paprika, 20dkg gomba, csipet gyömbér, csipet bazsalikom, 5dl húsleves (lehet kockából is), 10dkg vaj, reszelt 20dkg sajt lehet trappista elkészítés igen egyszerű!! A kivajazott tepsibe rétegezve rákjuk a zöldségeket lényeg minden kicsit vastagabb legyen a megszokottnál a fűszerekkel jól befűszerezzük a tetejét jól nyakon öntjük húslevessel +rá szórjuk a sajtot sütőben szép pirosra sütjük! Sütőben sült zöldségek tojással Hozzávalók: 1 paprika, 2 cukkíni, 1 padlizsán, 1 paradicsom, néhány virsli, 3-4 tojás Egy serpenyőben apróra vágott hagymát megfonnyasztani pici olajon, hozzáadni a kockára vágott friss paradicsomot. Hozzáadni a többi kockára vágott zöldséget, sózni, borsozni, és pici levél felöntve kb. 30 percig párolni. (ha van otthon friss bazsalikom-levél, mehet bele) Amikor a levet elfőtte, kivajazott jenai tálba önteni, nagyobb darabokra vágott virslivel elkeverni, 3-4 mélyedést csinálni bele kanállal, amibe a tojásokat finoman beleütjük. Forró sütőbe dugni, amíg a tojások meg nem sülnek. Apróra vágott petrezselyemzölddel meghinteni. Mozzarellás ízbomba Tűzálló tálba öntök egy kis olívát, rá egy sor lebőrözött, felkarikázott paradicsomot. Egy tonna apróra vágott fokhagymát, majd mozzarella sajtot. Leborítom még egy sor paradicsommal, és egy kis bazsalikomot szórok a tetejére. Töltött cukkíni 4 cukkínit megtisztítok, félbevágok, esetleg levágom a héját. A belsejét kikaparom és félreteszem. A vágási felülettel lefelé egy kivajazott tálba teszem és előmelegített sütőbe rákom 5-10 percre. Közben 1 fej hagymát olajon megpirítok, hozzákeverem a cukkíni belsejét, 20 dkg gombát, 10 dkg sajtot. Megsózom, borsozom, és 1 tojást hozzákeverek. A cukkíniket megtöltöm a masszával és tetejüket megszórom reszelt sajttal. Visszatolom a sütőbe, ahol már 5 perc alatt el is készül. Melegen a legfinomabb. Sopszka saláta Hozzávalók 4 személyre: 40 dkg kígyóuborka, 2 húsos zöldpaprika, 4-5 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, só, 2 evőkanál borecet, 5-6 evőkanál olaj, 10 dkg juhsajt Az uborkát hosszában négybe vágjuk, majd egy centis darabokra szeljük. A zöldpaprikát hosszában félbevágjuk, kicsumázzuk, kierezzük, és fél centis csíkokra aprítjuk. A paradicsomot nyolc részre vágjuk. A megtisztított, félbevágott hagymát nagyon vékony csíkokra szeleteljük. Az így előkészített zöldséget összekeverjük, megsózzuk, és az ecetes olajban megforgatjuk. 1-2 óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek, majd tálalás előtt a juhsajtot a tetejére morzsoljuk. Rokfortos vitaminsaláta Hozzávalók: 1 tojás, 1 zsenge karalábé, 1 nagy csokor retek, 200g kígyóuborka, 3-4 zsenge sárgarépa, 1 kis fej saláta, 1 ek tisztított tökmag, 4-5 szál petrezselyem Az öntethez: 100g érett márványsajt, 2 ek majonéz, 3dl joghurt, citrom leve, 1 ek méz, só, bors A tojást sós vízben, az újraforralástól számított pontosan 8 percig főzzük, majd hideg vízbe merítve kihűtjük és meghámozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, a salátát kicentrifugázzuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk, A karalábét és a retket karikára, az uborkát és a sárgarépát hosszanti szeletekre gyaluljuk, azután kissé rézsútosan valamennyit vékony csíkokra-pálcikákra vágjuk. A tökmagot serpenyőbe szórjuk és zsiradék nélkül megpirítjuk. A legszebb salátalevelekkel kibélelünk egy nem túl mély tálat, a maradékot falatnyi darabkákra tépkedjük, majd a tál aljára szórjuk. Tetejére halmozzuk a zöldségeket, megszórjuk tökmaggal, finomra vágott petrezselyem felével, végül a kettévágott tojással és 1-2 szál tetszőleges zöldfűszerrel díszítjük. Az öntethez apróra-finomra morzsoljuk a márványsajtot, csinos tálkába tesszük. Hozzáadjuk a majonézt, a joghurtot, a citromlét, a mézet, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és sima-bársonyos krémmé keverjük. A szépség kedvéért csak az asztalnál öntözzük meg vele a salátát Szerintem a méz helyett lehet édesítőt használni, a joghurt helyett inkább tejföl vagy tejszín, akár keverve. Gombás mimózasaláta Hozzávalók: 4 tojás, só, bors, 250g sampinyon gomba, 250 g barna sampinyon gomba, 4+2 evőkanál citromlé, 200g zsenge spenót, 10 szál snidling, 200g pácolt, sovány nyers sonkaszelet, 1 kávéskanál csípős mustár, 1,5 dl tejszín, 1,5 dl kefir. A tojásokat erősen sós vízben keményre főzzük, hidegvízbe merítve lehűtjük. A gombát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, és azonnal meglocsoljuk 4 evőkanál citromlével. A spenótot megmossuk, kicentrifugáljuk vagy konyharuhával szárazra lapogatjuk. A snidlinget leöblítjük, (ollóval) finomra vágjuk. A sonkát 1 cm-s csíkokra szedjük. A mártáshoz meghámozzuk a tojásokat, kettő sárgáját félretesszük a díszítéshez, a másik kettőt péppé törjük. Hozzáadjuk a mustárt, a tejszínt, a kefirt és 2 evőkanál citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül belereszeljük a főtt tojásfehérjéket és elkeverjük a snidlinggel. A formásabb spenótlevelekkel kirakjuk egy tál szegélyét, a többit falatnyi darabkákra tépkedjük, összekeverjük a gombával és a sonkával, majd tálra halmozzuk. Tetejére reszeljük a félretett tojás sárgákat. Csak az asztalnál locsoljuk meg és keverjük össze a mártással. Kata féle ebéd Egy kisebb padlizsánt megpucolok, felkockázom, majd besózom, negyed óráig állni hagyom, majd kinyomkodom, s leöntöm róla a levet. Olajon a fokhagymát megpirítom, pele a padlizsánt, egy felkockázott paradicsomot, s a végén én parmezánt reszeltem rá, de ha valakinek ez túl sós, akkor pl. trappistát is tehet rá. Póréhagyma sütőben Megfőzünk forró vízben 700 g póréhagymát, főleg a fehér részét, leszűrjük, és botmixerrel összezúzzuk péppé, ebből lesz az egyik réteg. A másik réteg: két tojássárgáját összekeverünk reszelt sajttal, vékonyra aprított pármai sonkával, sóval, borssal, provanszi fűszerkeverékkel, bele jön meg 5-10 cl tejszín, hogy krémes legyen, és kész a 2. réteg. Kikenünk egy őzgerincformát, és abba egy réteg az elsőből, egy réteg a másodikból, stb. Be a 200 fokos sütőbe! Amy sali Hozzávalók: 10 dkg csirkehús, 1-2 szelet pulykamell felvágott, 1 db f?tt tojás kevés olívaolaj, f?szersók (bármilyen), 1 kiskanál krémsajt, 1ek tejföl, majonéz, 2/3 csésze brokkoli, vagy 1 közepes paradicsom, vagy 1 csésze karfiol (bármelyik zöldségből elkészíthető!) A csirkehúst és a kiválasztott zöldséget olívaolaj, f?szersók és víz keverékében megpároljuk. Közben a tojást megf?zzük (a vízbe teszek egy kis sót, könnyebb lehámozni a tojásról a héját!). Miután a csirkehús megpárolódott, hagyjuk kih?lni. Közben elkészítjük a mártás alapot. A csirkehús párolt levéb?l 3-4 ev?kanálnyit egy tálkába teszünk és hozzáadjuk a krémsajtot. Ezt pár pillára a mikróba tesszük, amíg a sajt meg nem olvad. Hozzáadjuk a tejfölt, és a majonézt. Ezt a masszát alaposan elkeverjük, majd férre tesszük. A csirkehúst, a pulykamell felvágottat, a f?tt tojást és a párolt zöldséget ízlés szerint felaprítjuk, összekeverjük és nyakon öntjük a sajtos masszával. Személy szerint pár csepp citromlével is meg szoktam bolondítani. Kicsit leh?tjük és lakmározhatunk is bel?le!!:-)) Póréhagymás - Karfiolos püré Sós vízben megf?ztem az egy kis fej karfiolt és a póréhagymát (én csak fél póréhagymát használtam, de lehet egy egészet is ).Lecsöpögtettem róla a vízet. Összetörtem és hozzátettem 2 ek vajat, 2 ek tejszínt, sót, borsot, szerecsendiót és jól kikavartam. Szerintem tejszin mellett vagy helyette tejfölt is lehet használni. Batániai töltött paprika Darált bárnyhúst sóval, tabascóval f?szervezve, tojással, paradicsomkockával, cukkinivel összekeverve paprikába töltünk. 200 Celsius-fokos süt?ben 30 percig sütjük. Tálalás el?tt megszórjuk reszelt sajttal. Meleg padlizsánkrém sült hús mellé A padlizsánt meghámozom, felkockázom, kicsit besózom és 30 percig állni hagyom. Utána leöblítem, konyhai törl?vel leszikkasztom. Olíva olajon ízlés szerinti f?szerekkel - de elég az egyszer? fekete bors, fokhagyma variáció is - puhára párolom, utána néhány ev?kanál tejszínnel összeturmixolom. Grill húsokhoz, gépsonkával remek!:) Gombás uborkasaláta (4 személy részére) Hozzávalók: 25 dkg gomba, 25 sima uborka, 25 dkg kovászos uborka, 15 dkg túró, ízlés szerint só, bors A gombát apróra vágjuk, majd olajban sóval és borssal meghintve pároljuk. Miután kihűlt összekeverjük a szintén felaprított uborkával. A túrót megsózzuk és áttörjük, majd a saláta tetejére szórjuk.
|