|
Kategória: Más diéták Vércsoport diétaA vércsoport szerinti diéta nem a plusz kilók leadását célozza meg, hanem az egészségesebb táplálkozást, ennek ellenére ma már sokan bevált módszerként kezelik.A vércsoport szerinti diéta alapja az egyes tápanyagok elkülönítése. Mivel az egyes vércsoportok szülöttei más-más tápanyagokat képtelenek megemészteni, a helytelen táplálkozás túlsúlyhoz vezethet. A vércsoport diéta lényege Peter D'Amo, a diéta megalkotója szerint minden vércsoport más és más jellemzőkkel rendelkezik. Nem csak fizikai adottságukban, de gondolkodásmódjukban, mentalitásukban is különböznek. Emiatt tápanyag igényük, s emésztésük is különböző. Míg a "0" vércsoport szülöttei el sem tudják képzelni, hogy egy ebéd hús nélkül is laktató legyen, addig az "A" vércsoportúak számára ez a fajta táplálkozás érthetetlen, s nem is előnyös. A "0" vércsoport táplálkozása A "0" vércsoport tagjai energikus vezéregyéniségek, szinte egyetlen pillanat nyugtuk sincs. Ha kénytelenek egyhelyben várakozni, akkor is állandóan izegnek-mozognak. Magabiztos, társaságkedvelő emberek, szinte minden esetben logikusan gondolkodnak. Ajánlott élelmiszerek: - Kecskesajt - Borjú- és marhahús - Hagymafélék, karalábé, brokkoli - Bab, rizs, dió, tökmag - Zöldfűszer, kömény, petrezselyem, bors és fokhagyma - Hering, lazac, tonhal Kerülendő tápanyagok: - Füstölt ételek - A legtöbb tejtermék - Búza- és kukoricatartalmú ételek - Eper, narancs, sárgadinnye - Avokádó, káposzta, karfiol - Burgonya, édességek Az "A" vércsoport táplálkozása Az "A" vércsoportba tartozó emberek igen találékonyak. Rendkívül igényesek, nem egyszer maximalisták. A stressz, a rossz környezet, s az idegesség nagyon megviseli őket. Táplálkozásukban a zöldségek játszák a legfontosabb szerepet. Ajánlott élelmiszerek: - Szója, lencse, bab - Brokkoli, káposzta, tökfélék - Ponty, szardínia, lazac - Kecsketejből készült tejtermékek - Zöldfűszerek, mustár, gyömbér - Áfonya, meggy, mazsola, barack, szilva Kerülendő tápanyagok: - Húsfélék, burgonya - Teljes kiőrlésű liszt, búzakorpa - Padlizsán, káposzta, paprika - Kesudió, pisztácia - Bors Az "AB" vércsoport táplálkozása Az "AB" vércsoport szülötte érzelmes és rendkívül szenvedélyes. Barátságos típus, fejlett empatikus képességgel rendelkezik, s általában optimista. Ajánlott élelmiszerek: - Nyúl, pulyka, bárány - Rizs- és búzafélék - Zöldfűszerek, torma, kömény - Sovány tej, kecske- és tehénsajtok - Szójafélék - Vanília, fahéj - Szinte bármelyik zöldség és gyümölcsfélét fogyaszthatja Kerülendő tápanyagok: - Borjú, marha, sertés - Füstölt lazac - Nemespenésszel érlelt sajtok - Hüvelyes zöldségek - Kukorica - Banán, narancs, tökmag - Kapribogyó - Égetett szesz A "B" vércsoport táplálkozása A "B" vércsoportúak rendkívül kreatívak, s nem tűrik a korlátokat. Erős szabadságvággyal rendelkeznek, s lelkes szervezők. Ajánlott élelmiszerek: - Vadhúsok, bárány - Tejtermékek - Lepényhal, pisztráng - Borsó, bab, padlizsán - Köles, rozsfélék - Alma, körte, eper - Zöldfűszer, gyömbér Kerülendő tápanyagok: - Csirke-, sertés- és kacsahús - Kukoricaliszt, hajdina - Kagylófélék, tintahal - Füstölt lazac - Retek, paradicsom, tök - Rebarbara, fahéj D'Adamo kísérletei során felfigyelt arra, hogy egyes emberek jobban kedvelik a húsféléket, míg mások inkább a vegetariánus étrendet követik. Kísérletei során ráébredt, hogy az egyes vércsoportba tartozók más-más élelmiszereket részesítenek előnyben táplálkozásuk során. Véleménye szerint ez nem a véletlen műve; testünk azokat az ételeket igényli, melyek számára valóban szükségesek. A többi tápanyag csupán hátráltatja az emésztést, s a funkciók helyes működését. A vércsoport diéta ezen az elven alapul, s amellett, hogy segít a plusz kilók leadásában, az egészségmegőrzésben is fontos szerepet játszik. Szerző: Kókai Kata Megjelent partneroldalunk a Családinet hozzájárulásával.
|