Kategória: Déltengeri diéta

Glikémiás indexről

A GI szorosan összefügg a SBD-vel. Érdemes tanulmányozni, hogy tudd, mit, miért csinálsz. A GI diéta így, ezen a néven is elterjedt, de a két diéta nem sokban tér el egymástól.

g


A glikémiás index (GI)
Amikor elfogyasztunk egy szelet kenyeret, a kenyérben levő liszt cukorrá (glükóz) alakul a testünkben. Ugyanez történik, amikor gyümölcsöt eszünk, tejet iszunk, vagy csokit majszolunk. Ezen élelmiszerek mindegyike különböző fajtájú cukrot tartalmaz: a fruktóz a gyümölcsben, a laktóz a tejben, vagy a szacharóz a csokoládéban mind glükózzá alakul, a különbség csak abban van, hogy ezt milyen gyorsan teszik.
Azt a sebességet, amivel egy adott étel meg képes emelni a vércukorszintet, glikémiás reakciónak hívjuk. Ha vesszük például a glükózt viszonyítási pontként (mert szokták a fehér kenyeret is), az elfogyasztás utáni kétórás időtartam alatt folyamatosan mérve könnyen összehasonlítható vele a többi élelmiszer vércukoremelő hatása. A glükóz eredményének adjunk egy számot – ez a vércukorszint-görbe alatti terület mérete, legyen 100 –, ami ennél lassabban válik cukorrá a szervezetben, annak alacsonyabb az indexe, mint 100, ami pedig gyorsabban, annak magasabb. Tehát a glikémiás index (GI) egy olyan szám, ami megmutatja, hogy bizonyos ételek a fehér kenyérhez vagy a glükózhoz viszonyítva milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet.
Miért fontos ez? A magas GI-t a legújjabb kutatások szerint egészségre ártalmasnak találják, mivel a vércukor feldolgozásához fokozott inzulinműködés szükséges. Ez pedig egy idő után felborul, ha folyamatosan ekkora megterhelésnek van kitéve. Ez a test, amit ma hordunk, nem a kólára, kristálycukorra, vagy finomlisztre lett tervezve. Húson, halon, növényeken és magokon élt nagyon-nagyon hosszú ideig. Ráadásul a hirtelen vércukorszint-emelkedés hirtelen süllyedéssel párosul, aminek következtében éhesebbek leszünk, mint előtte. Tehát megint odabaktatunk a hűtőhöz, eszünk még egy kicsit, és ez így megy, amíg az elhízás már nem csak Amerika népbetegsége lesz, hanem az egész bolygóé.
Nagyon magas glikémiás indexű ételek többek között a pékáru, a hántolt rizs, a burgonya és reggeli gabonakészítmények, ezeket célszerű elhagyni és helyettük alacsony GI-jű élelmiszereket fogyasztani.
(A cikket beküldte: kisgé)



SBD étrend - első szakasz
Ez az SBD első szakaszának bibliája, ha ezt követed, akár szorosan, hamar átlendülsz az első két héten. Én nem követtem a leírt sorrendet, simán felcseréltem az ebédet a vacsival és a keddet a szombattal, mert az volt a fontos, hogy jól érezzem magam!:) g »

A boldog táplálkozás titkai
A könyv szerzője, Mirejje Guiliano, saját élményein, tapasztalatain keresztül számol be a franciák és az amerikaiak étkezési szokásairól. Tizenévesen a saját bőrén (és kilóin) tapasztalta, hogy a hagyományos francia étrend és szokások pozítív hatásai hogyan válnak... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.