Kategória: Más diéták

A boldog táplálkozás titkai

A könyv szerzője, Mirejje Guiliano, saját élményein, tapasztalatain keresztül számol be a franciák és az amerikaiak étkezési szokásairól. Tizenévesen a saját bőrén (és kilóin) tapasztalta, hogy a hagyományos francia étrend és szokások pozítív hatásai hogyan válnak semmivé az új világban. A könyv teljes egészében az amerikai és a francia szokások szembeállítására épül, de a tanácsok számunkra is jól jöhetnek amellett, hogy feltárul előttünk a francia nők karcsúságának titka.

Változatos ízvilág apró adagokban

Amennyiben változatosan táplálkozunk, egy étkezésen belül többféle ételből eszünk keveset, könnyebben érzünk megelégedettséget. Ha csak egy- vagy kétféle étellel akarunk jóllakni, hajlamosabbak lehetünk a túlevésre. A francia nő azonban nagyon vigyáz az adagokra: Mireijje Amerikából hazatérve azt a tanácsot kapta, hogy egy adag étel egy közepes méretű almának feleljen meg, nem többnek. Viccesen megjegyzi, hogy Amerikában az alma is nagyobb. A szokásos diéták hibájának rója föl az egyoldalúságot: ha az ember szeme, ízlelése nincs kielégítve többféle étellel, az egyfélét vagy hamar megunja (ezzel föladja a diétát), vagy túl sokat eszik belőle. A táplálkozásnak mind az öt érzékszervvel kell történnie, lassan hagyva hatni az ételeket.

Valódi ételek műételek helyett

A francia nők nem esznek „zsírtalan” és „cukormentes” ételeket. Nem esznek olyasmit, aminek nem természetes az íze. Valódi ételeket fogyasztanak mérsékelt adagokban. Így megengedik maguknak a csokoládét is, de abból az étcsokoládét választják. A főzéshez, sütéshez bátran használnak tejszínt és vajat is. A valódi ételek másik kulcsa a frissesség. Az áruházak félkész ételei, a nagybevásárlások alkalmával hazacipelt, majd a mélyhűtőben elraktározott étel soha nem bír azzal a vonzerővel, aroma- és ízanyaggal, mint a frissen vásárolt. A francia nő ezért gyakran jár piacra, ahol csak pár napra előre vásárol friss zöldséget és gyümölcsöt. A frissességhez tartozik a szezonnak megfelelő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, zöld fűszerek használata, amikor azok elérhetőek.

Az étkezés szertartása

A francia nő számára az étkezés a nap fontos eseménye, ezért sohasem eszik állva, menet közben, dobozból vagy tévé előtt ülve. Valódi tányér és szalvéta használata, a teríték csinos elrendezése, a kis adagok föltálalása oly módon, hogy soknak tűnjenek, mind hozzátratozik az étkezés rituáléjához. Az ízlelőbimbók és a többi érzékszerv kielégítése ezen is múlik. Ezt követve már az étkezések közötti nassolás sem fog hiányozni.

Vízivás egész nap „műitalok” helyett

Az elegendő mennyiségű folyadékfogyasztás nagyon fontos a megfelelő anyagcsere szempontjából. Szoktassuk rá magunkat, hogy a test számára a legmegfelelőbb folyadék a víz, az ásványvíz. Az üdítőitalok mesterséges ízei eltelítik ízérzékeinket, folytonos ingerlésnek teszik ki azokat. Ráadásul a sok mesterséges adalékanyag hizlalhat is. Ha már feltétlenül fogyasztunk mást is vízen kívül, az mindenképpen valódi ital legyen.

Szembenézés a démonainkkal – kompenzáció

A francia nő tisztában van azzal, melyek azok az ételek, amelyek hizlalnak. Olykor mégis megengedi ezeket magának, de utána ösztönösen kompenzál, például a következő étkezés alkalmával több zöldséget eszik, vagy egyszerűen csak kisebb adagot. Nagyon fontos a sikeres diéta szempontjából, hogy mindenki azonosítsa a saját kis „bűneit”. A kísértés legyőzésére azonban a legjobb eszköz, ha engedünk neki. Persze csak egy kicsit; és utána azonnal kompenzálunk is. A táplálkozás így nem jár bűntudattal (és persze hízással) akkor sem, ha „bűnös falatokat veszünk magunkhoz. Kedvenc "bűnös" ételeinkkel kapcsolatban a tanács az, hogy fokozatosan csökkentsük azok adagját. Továbbra is ehetünk belőlük - hiszen a kísértésnek bizonyos mértékig engedni kell -, de például csak egy kocka csokoládé legyen a megengedett mennyiség.

Mozgás

A francia nő szinte undorral tekint a magukat konditeremben sanyargató amerikaiakra. A kemény edzések hiánya ellenére a francia nő mégsem hízik el, mert életmódjához hozzátartozik a napi, természetes mozgás. A legtermészetesebb mozgás az ember számára a gyaloglás: ennek megfelelően kapjuk hát a tanácsot, járjunk naponta gyalog minél többet, de legalább napi félórát. Lift helyett használjuk a lépcsőt. Természetesen hetente párszor a célzatos testedezés jótékony hatású, de azt se vigyük túlzásba. Fő a mértékletesség.

Amennyiben súlyunkat ezután sem tudjuk tartani, illetve nem fogytunk pár kilót, egy-két napra beiktathatjuk étrendünkbe a varázslatos póréhagymalevest – ennyi trükköt azért a franciák is megengednek maguknak.
(A cikket beküldte: gyopár)



100 évvel ezelőtti diéta
Nem csak az angol hercegnő, Fergie esküszik arra, hogy éhezés nélkül is le lehet fogyni! Egy 100 évvel ezelőtti diéta új lehetőséget kínál a fogyni vágyóknak. Egész nap ehetsz-ihatsz, mégis tartani tudod az ideális testsúlyodat. (a 90 naposozóknak is érdemes... »

Atkins diéta vs. South Beach diéta
Szeretnék néhány télen lerakódott kilogrammtól megszabadulni és ez a két módszer ragadta meg a figyelmem. Az Atkins diétával már fogytam korábban, de sokszor olvastam negatív kritikákat róla. Kijegyzeteltem a főbb információkat és próbáltam választani közöttük.... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.