|
Kategória: További fogyókúrás cikkek A fiatalság kulcsaEbben minden benne van, amiről úgy gondolom, hogy segíthet abban, hogy megtudjuk mi is az egészséges táplálkozás tényekkel és érvelésekkel együtt! Remélem tetszik majd...Az a baj, hogy nem igazán tudjuk eldönteni, hogy mi is a jó, hiába keresünk rá könyvekben, weboldalakon, szinte ellentmondó tanácsokat adnak. Viszont vannak tanácsok, amelyek szinte mindenhol azonosak, ilyen például az, hogy minél változatosabban, minél több élelmiszerből kell válogatnunk és azt elfogyasztanunk természetesen megfelelő mennyiséget! Rengeteg probléma lehet abból, hogy ha több tápanyagot adunk szervezetünknek, mint amennyire szüksége van, első és legismertebb betegség az elhízás, amely Magyarországon is erősen jelen van, a felnőttek között több mint 50%-a illetve minden 4. gyermek túlsúlyos! Az elhízásnak különböző egészségügyi szövődményei lehetnek pl.: cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, daganatos betegségek. A legelterjedtebb módszer arra, hogy felmérjük, hogy túlsúlyosak vagyunk-e illetve esetleg túl soványak az úgynevezett BMI (Body Mass Index), ami magyarul Test Tömeg Index-et jelent. Ez a módszer nem a legjobb, mert az izom nehezebb, mint a zsír ezáltal lehet, többet mutat a mérleg. Nem csak az a baj, ha több tápanyagot adunk szervezetünknek, hanem az is, ha kevesebbet, ez vezethet a kóros soványsághoz, illetve több szervünket megtámadja és ez többféle zavart okozhat testünkben, ez attól függ, hogy milyen tápanyaghiányunk van. Súlyosabb az, hogy ha már elkezd lassulni a szervezetünk, mert egy idő múlva le is állhat! Gyermekeknél ez duplán veszélyes, hiszen ők még fejlődésben vannak és ha nem juttatnak megfelelő vitaminokat és egyéb jó tápanyagokat a szervezetükbe akkor komolyabb fejlődési rendellenesség alakulhat ki. Fontos az, hogy odafigyeljünk alapvető dolgokra étkezéseinknél például arra, hogy kerüljük a zsíros ételeket különösen azok az emberek akik nem mozognak rendszeresen illetve ülő munkát végeznek. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarást. A túlsózott ételeket is kerüljük. Naponta legalább egyszer együnk valamilyen gyümölcsöt a magas vitamintartalma miatt. Megfelelő folyadék mennyiséget is adnunk kell szervezetünknek, ami minimum napi 2 litert jelent, ahogy a szakemberek mondják. Rengeteg zöldséget is kell enni. Sok gyerek nem szereti a zöldségeket. Tejtermékekből is enni kell sokat, illetve inni bár ezt inkább a tejre értem. Nagyon jól mutatja a táplálkozási piramis, amely úgy szedte össze élelmiszereinket, hogy a legalján vannak azok, amiket előnyben kell részesítenünk ilyenek a gabonafélék, rizs, burgonya, hüvelyesek, lehetőleg ezek teljes kiőrlésű lisztből készüljenek. Energiaigényünk legnagyobb részét ezekből vonja kis szervezetünk. Majd ezek után jönnek a gyümölcsök és zöldségfélék. Ezeknek az ásványianyag-, élelmirost- és vitamintartalma előnyös. Majd ezek után a piramis közepén a tej és tejtermékek állnak, amelyek nem csak a gyerekeknek elengedhetetlenek. Fehérje-, és ásványianyag tartalmuk jelentős. A húsok, felvágottak és a tojás a legfontosabb energiaforrásaink. Ez már a piramis következő szintje. Ezek után jönnek a zsiradékok. A piramis legfelső szintje az édességek csoportja, lehetőleg ezekből kell a legkevesebbet enni! A testmozgás hiánya és a koszorúér-betegség előfordulásának növekedése között szoros kapcsolat áll fenn. A testmozgás éppen olyan hasznos a mértéktartóan sportolók számára, mint azoknak, akik állóképességük határáig edzenek. A testgyakorlás az egyéb jótékony hatásai mellett, csökkenti a koleszterinszintet, magas vérnyomást, elhízást. Egészséges táplálkozással rengeteg betegséget megelőzhetünk nem is szólva arról, hogy sokkal jobban érezzük magunkat közbe, energikusabban, jobb közérzettel, erősebb immunrendszerrel élhetjük mindennapjainkat. Szerintem mindenkinek jobb ha egészségesen étkezik, odafigyelve arra, hogy mi kerül a tányérjára, ez a hosszú élet titka. (A cikket beküldte: Eliske)
|