|
Kategória: További fogyókúrás cikkek Diéta Candida fertőzés eseténA gomba elsősorban szénhidráttal táplálkozik, ezt a számára elengedhetetlen táplálékot kell meg vonnunk tőle. A cikkben leírt étrend, elsőre riasztónak tűnik, de könnyedén megvalósítható elkészíthető és az alapanyagok beszerzése sem okoz gondot. Aki Candida-gombával fertőzött, annak elsősorban a táplálkozásán kell változtatnia. Ez nem jelent radikális változás - legalábbis nem beláthatatlanul hosszú ideig.Tehát mindent, aminek alapja a cukor - így természetesen a méz is - ki kell vonnunk étkezésünkből. Még a diabetikus cukrot is, mivel van benne fruktóz. Sajnos a szigorú diéta idején a legtöbb gyümölcsöt is, hiszen még a savanyú gyümölcsfajtákban is, mint például a grapefruitban, van gyümölcscukor. Egyedül a tejcukor az engedélyezett, mivel a laktózt (tejcukrot) a gombák nem tudják lebontani, így az nem szolgál számukra táplálékul. Fontos, hogy az ember sok ballasztanyagot egyen, mert azokkal a bélnyálkahártya tisztul, és a gombák kipucolódnak. Például sok korpaterméket, hajdinát, esetleg natúr rizst. Étkezések előtt egy-egy evőkanál len- vagy mustármagot is lenyelhetünk rágás nélkül fél pohár víz kíséretében. Nem jók azok az élelmiszerek sem, amelyek elszigetelt keményítőt tartalmaznak. Ilyenek például a fehér rizs, a tészták vagy a fehér kenyér. Vigyázni kell a teljes őrlésű termékekkel is, mert gyakran több bennük a fehérliszt, mint a többi. Ráadásul ezeket a termékeket még barnacukorral is színezik, hogy "teljes értékübbnek nézzenek ki. Ebben az esetben a legegyértelműbb, amit tehetünk, ha tiszta rozs, korpa vagy graham-kenyeret használunk. Az élesztőalapú termékek is tilosak: bor, sör és a legtöbb sajttermék - különösen a penészes sajt. Húsnál, felvágottaknál is vigyáznunk kell. Kerüljük a tartósított termékeket, ugyanis gyakran mézzel és cukorral is konzerválják ezeket. A zöldségeket, gyünölcsöket csak frissen fogyasszuk! Lényeges tudnunk azt is, hogy a grapefruitban, különösen annak magjában található egy bizonyos vegyület, amelynek gombaölő hatása van. Patikákban és drogériákban beszerezhető a grapefruitmag-olaj, melynek rendszeres használata erőteljesen hozzájárul a gyógyuláshoz. Az alkohol elvben nem más, mint cukor! Egy deci még nem a világ, de maradjon meg annál az elhatározásánál, hogy megakadályozza a gomba terjeszkedését! Fontos, hogy immunrendszerünk erősítéséhez sok vitamint és nyomelemet vigyünk be szervezetünkbe. Így A-, B1-, B3-, B6-, C- és E-vitamint, folsavat, biotint, magnéziumot, kálciumot, rezet, krómot, lítiumot és cinket. A vitaminokat lehetőleg zöldségekből és gyümölcsökből szerezzük. Ugyanígy megtalálhatjuk ezekben a magnéziumot és a kálcumot egyaránt. Rezet legkönnyebben a gabonafélékböl, cinket a tejtermékekből és a tengeri halakból, állatokból, míg krómot a durva őrlésü gabonákban és a májban lelhetünk. Egyre inkább bizonyossá válik, hogy a lítium meghatározott ideg- és agyfunkciókhoz nélkülözhetetlen. Néhány forrásban, konkrétan lítiumot tartalmazó ásványvízben ez is megtalálható. És most egy pár olyan alapanyag (élelmiszer) amelyet biztosan fogyaszthatunk: Padlizsán, zeller, fehérrépa, ananász joghurt (natúr), karfiol, fejes saláta, kávé, brokkoli, hagyma, ásványvíz, uborka, spárga, teák, sárgarépa, spenót, burgonya, fehérkáposzta, juhtúró, zöldpaprika, hagyma, kecsketej, paradicsom, vöröskáposzta, petrezselyem, hidegen sajtolt olajak, retek, korpatermékek, minden sovány hús, hal, kelbimbó, hajdina kagylófélék, cékla, natúr rizs, tojás. Étrend ajánlat: Hétfő: reggeli: durva őrlésü lisztből készített palacsinta, almapüré ebéd: túró, őszibarack, macesz, fejes saláta uzsonna: házi sütemény cukor nélkül (durva őrlésü lisztből) vacsora: grillcsirke, héjában fött burgonya, cékla, gyümölcsös túró Kedd: reggeli: gabonapehelyből készült müzli (nem édesítve, mazsola nélkül) kevés tejjel vagy gyümölcslével (narancs vagy almalé) ebéd: friss hal, kovászolt kenyér, saláta uzsonna: főtt kukorica, vaj vacsora: natúr pulykamell, natúr rizs, paradicsompüré Szerda: reggeli: hajdina, tojásrántotta, narancs ebéd: halászlé, paradicsomsaláta ananásszal uzsonna: joghurt friss gyümölccsel vacsora: hal fokhagymával, párolt zöldbab, friss gyümölcs Csütörtök: reggeli: joghurt, friss gyümölcs ebéd: natúr rizs, hideg fasírozott (prézli nélkül), zöldségsaláta vagy párolt zöldség, friss gyümölcs uzsonna: paradicsom macesszel vacsora: padlizsán, hagyma, paradicsom, zöldpaprika mozzarellával és durva őrlésü lisztből készített főtt tésztával Péntek: reggeli: főtt tojás, élesztőmentes kenyér ebéd: frissen készített lencseleves, friss fejes saláta, durva őrlésű (barna) lisztből készített péksütemény, narancs uzsonna: túró, sárgarépa vacsora: sovány báránysült, hajdina, brokkoli, sült alma Szombat: reggeli: zabpehely, tej ebéd: túró, paradicsom, körte, frissen préselt gyümölcslé uzsonna: joghurt, almapüré (cukor nélkül!) vacsora: sült pulykaszelet, kukorica, párolt spenót, eper vagy más gyümölcs Vasárnap: reggeli: főtt tojás, élesztő nélküli teljes kiőrlésű kenyér, vaj, kávé ebéd: tonhal citrommal, joghurt, fejes saláta és alma uzsonna: macesz, paradicsom vacsora: halfilé, krumplipüré, párolt sárgarépa, őszibarack Az egész diéta alatt nem tanácsos fogyasztani: édességek, szárított gyümölcs, dinnye; élesztő, élesztővel készült termékek és ételek, fehérkenyér, zsemle, kifli; tejföl, a sajtok nagy része (különösen a penészes fajták); kechup, majonéz, mustár, készen kapható salátaöntetek és mártások, szójaszószok; gomba; sör, bor, pezsgő, gyümölcslevek Csak a szigorú diétánál (az első 2-3 hétben) tiltott, de a későbbi szakaszban már fogyasztható: könnyű, nem gombás érleléssel készült sajtfélék, kecskesajt; kecsketej, tej; bab, borsó, kukorica; barack, szőlő (mérsékelt mennyiségben), alma, körte, avokádó, cseresznye, narancs, citrom, grapefruit Amit az egész kúra alatt ehetünk: bármilyen sovány hús, halak, kagyló- és rákfélék; natúr rizs, hajdina, árpa, korpatermékek, köles, lencse, zab, zabtermékek; hidegen sajtolt olajak; tojás; élőflórás natúr joghurt, élőflórás natúr ivójoghurt, juhtúró; padlizsán, patisszon, cukkíni, tök, brokkoli, karfiol, spárga, uborka, spenót, paradicsom, paprika, retek, fejessaláta, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, fehérrépa, petrezselyem, zeller, gyömbér, burgonya, fehér- és vöröskáposzta, kelbimbó, cékla; rozmaring, sáfrány, kurkuma, tárkony, bazsalikom, római kömény, curry, koriander; ananász; dió, tökmag, szezámmag; kávé, ásványvíz, teák. (A cikket beküldte: szandál)
|