|
Diétás karácsonyi ínyencségekA karácsonyi édesség- és süteményszezon nagy kísértés a diétázóknak – de másoknak is.Van azonban harmadik lehetőség is. Eszünk ugyan finomat, de kevésbé hizlalót. Íme, néhány nyalánkság, amit nyugodt lelkiismerettel elfogyaszthatunk! A párolt alma kedves téli édesség, ami mellesleg a Norbi Update egyik receptje.. Meleg, fahéjas. Kifejezetten karácsonyi estékre való. Hozzávalók: 30 dkg zöldalma, 5 dkg vaj, fahéj, folyékony édesítőszer, 1 dl száraz fehérbor , 1 evőkanál zabkorpa Kevés vajon megpirítjuk a megtisztított, felszeletelt almát. Mikor már barnul, megízesítjük fahéjjal és édesítőszerrel, majd alaposan átforgatjuk a serpenyőben. Felöntjük egy kis borral, majd teszünk bele egy kis zabkorpát. Ha elforrta a levét, máris kész a csemege. Bizonyára a fahéjas-joghurtos alma is sokaknak ízlik majd. Egyszerűen, és gyorsan elkészíthető, s ez főleg akkor jön jól, ha nincs kedvünk a sütéssel bíbelődni. Hozzávalók (egy személyre) 1-2 db alma, 1 kis doboz sovány natúrjoghurt, 1 teáskanál őrölt fahéj, ízlés szerint édesítőszer Az almát gerezdekre vágjuk, kimagozzuk, a többi hozzávalót egy kis tálkában összekeverjük. Az almákat a finom szószba mártogatjuk, vagy rá is önthetjük. Hidegen, de akár melegen is fogyasztható. A grapefruit-kehely talán egy kicsit visszacsalogatja a nyár emlékeit, és a napsütést, ugyanakkor a karácsonyi hangulattal is rokonszenvez. A mi döntésünk, hogy a forró nyár múltjába vetjük-e magunkat, a radiátorhoz simulva, vagy a narancsos-fahéjas illatokkal a jelen ünnepébe rázódunk. Hozzávalók: grapefruit, krémtúró A félbevágott grapefruit belsejét kikaparjuk, leszedjük a keserű hártyáját, és összekeverjük a krémtúróval, s ezután visszahelyezzük a héjba. Hogy használjuk egy kicsit a sütőt is, fogjunk neki a zabpelyhes keksznek. Aki amúgy is odavan a ropogós sütikért, örülhet a választásnak. Hozzávalók( kb. 30 db tallérra ): 15 dkg puha vaj, 6 dkg barnacukor, 6 dkg folyékony édesítőszer, 15 dkg zabpehely, 10 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1 kávéskanál liszt, fél kávéskanál szódabikarbóna, 1 csipet só, 10 dkg tejcsokoládé apróra vágva Előmelegítjük a sütőt 175 Celsius-fokra, és sütőpapírt terítünk egy nagy tepsire. Összeállítjuk a tésztát: egy tálba kimérjük a zabpelyhet, rá a lisztet, majd a szódabikarbónát, egy csipet sót és a fahéjat. A vajat habosra verjük a kétféle cukorral és hozzárakjuk a tojást. A csokit feldaraboljuk, és a lisztes keverékhez adagoljuk. Ezután jöhet a száraz keverékhez a cukros- tojásos keverék, és ezt a kettőt jól összedolgozzuk. A tésztából diónyi adagokat teszünk egymás mellé, kb. öt centire a tepsiben, ezeket nedves kézzel kicsit lelapítjuk. A tallérokat 10- 12 perc alatt megsütjük. Mikor elkészülnek, még puhák, de ha hagyjuk kihűlni, jó ropogósak lesznek. Nassoljunk egészségesen, lelkiismeret-furdalás nélkül! Ha mégis félnénk a kilóktól, tornázzunk! Biztosan nem árt meg, sőt, még jól is fog esni! Szerző: Puha Andrea Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
|