Húsételek - atkinseseknek és húsimádóknak

Az Atkins lényege ugyebár a fehérjefogyasztás. Egy idő után már nem könnyű dolog változatos húsételeket készíteni.
(Sőt, valljuk be, egyáltalán húsra nézni sem egyszerű :)))
Ebben talán segít és ötleteket ad a következő receptgyűjtemény. A recepteket kedves fórumozók írták még nagyon régen.


Atkins Pizza (Egy szelet tartalma 3 gramm)
Alap: Vékonyra klopfolt tetszõleges típusú hússzeleteket fektessünk egy pizza tepsi aljára. Fûszerezzük sóval vagy szósszal. Süssük kb. 10 percig. Ha lyukak keletkeznek, akkor tömjük be õket hússal és süssük még tovább. Szósz: 4,5 dl paradicsom szószt keverjünk össze oregánóval, bazsalikummal, fokhagyma- és vöröshagyma porral. Feltét: 3 csésze vegyes sajt (pl. mozzarella, cheddar), fél csésze darabol hagyma, fél csésze zöldpaprika. A megsült alapra rétegenként háromszor teszünk szószt és feltétet, felülre sajtot. Addig kell sütni, amíg a sajt kicsit meg nem barnul. Szeleteld 8 felé.

Hústekercs
Vegyél néhány szelet sertéshúst, klopfold ki vékonyra. Sózd és fûszerezd meg, majd süsd meg egyik felét forró olajban. Amikor megfordítod, helyezz a már megsült oldalára egy szelet sajtot és fedd le az edényt, hogy kicsit ráolvadjon. Amikor a hús megsült tedd ki egy tányérra, tekerd össze és rögzítsd fogpiszkálókkal. Ha kicsit hagyod hûlni, akkor a fogpiszkálók kihúzása után sem esik szét. Lehet bele tenni bacont, foghagymát, vagy bármi kedvedre valót.

Gyros
Hozzávalók: 1:1 arányban sertés és csirkehús darabolva, chili, 2 hagyma, foghagyma, petrezselyem, koriander A húst csípõsre fûszerezzük (bors, pirospaprika, chili stb.) és finoman átsütjük, majd külön tesszük. A hús zsiradékában megsütjük a finomra vágott hagymát, fokhagymát és a fûszereket, majd visszatesszük a húst is, és kicsit összesütjük velük. Szósz: 2:1 arányban keverjünk össze túrót és tejfölt, adjunk hozzá sót, borsot, fokhagymát, pirospaprikát és chilit. Köret: Paradicsomkockák (óvatosan! 100 g paradicsom 3 g szénhidrátot tartalmaz), hagymakarikák, uborkadarabkák, borssal fûszerezve, ecettel és olívaolajjal meglocsolva. Tzatziki: Az uborkát szeljük/reszeljük apró darabokra, sózzuk meg és hagyjuk fél órán át állni. Nyomjuk ki a levét. 1:1 arányban keverjünk össze natúr joghurtot tejföllel, adjunk hozzá az apróra vágott uborkát, fokhagymát, petrezselymet, metélõhagymát és egy kis olíva olajat

Dubarry szelet kis módosítással
Bármilyen húst elõsütni, tûzálló tálba be, rá félig párolt karfiolt (de szerintem jó a brokkoli, kelbimbó is) tejfölös, sajtos, tojásos (esetleg só, bors) kutyulék rá és megsütni; Egyébként köretnek külön is jó a karfiol vagy a brokkoli tojásos tejföllel megsütve Savanyú káposzta, virsli, majonéz egybe keverve.

Húsos zselé
Kb. 1 liter ûrtartalmú õzgerincformát kibélelek fóliával. Négy fõtt tojás végeit levágom. Kb. 1 dl majonézbe keverek esetes uborkát, egy almát, kevés konzerv zöldborsót és egy fél grill csirkemellet is belekockázok. Tetszés szerint fûszerezem. 2,5 dl vízben, vagy akár száraz fehérborban, langyosra melegítek 20 g zselatint, majd összekeverem a masszával. Az õzgerincsütõ aljára öntöm a felét, belenyomom hosszában a fõtt tojásokat, és a tetejére simítom a többi zöldséges massza felét. Pillanatok alatt megdermed és szépen szeletelhetõ. Sok lesz belõle, jut a családnak is bõven:))

Tejszínes csirke
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2 egész csirkemell, 1 hagyma, fél liter tej, tejszín, petrezselyem, olívaolaj Hosszában félbevágjuk, kiklopfoljuk a csirkemellet. 4-5 evõkanál olajon aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Hozzáöntünk egy kis tejet és fél csésze tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd fedõ alatt 20 percig fõzzük. A hagymát és a petrezselymet 3-4 evõkanál olajon megpirítjuk, belekeverjük a gombát. Az egészet hozzáadjuk a csirkéhez, hagyjuk összeérni az ízeket.

Alufóliában sült gombás csirkecomb
Hozzávalók: 2 db csirkecomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 25 dkg gomba, ízlés szerint só és törött fekete bors A combokat a forgóknál kettévágom. A gombát tisztítás után felszeletelem, a hagymát karikára vágom. A megsózott, megborsozott csirkecomb darabokat külön-külön, bõrével lefelé az alufóliára fektetem, majd beborítom vöröshagyma-karikákkal és gombaszeletekkel. Jól megsózom, megborsozom, és lazán becsomagolom. Elõmelegített, forró grillsütõbe vagy gázsütõbe teszem a négy csomagot. Az elsõ oldalát 15 percig sütöm, majd megfordítom, és további 10 percig sütöm. Ezután az alufóliát kibontom, és az ételt néhány percig fedetlenül pirítom.

Hoxa kedvenc csirkecombja
Fogok néhány csirkecombot, megmosom, beleteszem egy kisebb tepsibe (üveg, vagy teflon). Jól megszórom sült csirke fûszersóval (nincs benne cukor, lecsekkoltam), picike vizet öntök alá (félujjnyi) és lefedem alufóliával. Kb. 40 percet sütögetem, aztán leveszem a fóliát és még megpirítom a tetejét, míg jó ropogós nem lesz.

Göngyölt darálthús
50 dkg darált húsból fasírtot kell készíteni, csak a kenyeret (zsömlét) kell kihagyni. Jól kidolgozni, majd egy nagyobb darab alufóliát bekenni olajjal. A húsmasszát rá kell teríteni 2 cm-es rétegben, majd sonkával beteríteni, 20 dkg reszelt sajttal megszórni. Fel kell göngyölni mint egy roládot, majd alufóliástól sütõben megsütni. Én még sütés után fólia nélkül kicsit megpirítom a tetjét. Lehet másféle tölteléket is tenni a roládba: sajt+fõtt karfiol, sajt+gomba, sajt+fõtt brokkoli, fõtt tojás vagy kolbász

Rántottával töltött pulykamell
A pulykamell szeleteket, vékonyra kiverjük, megsózzuk. 4-5 tojásból, és gombából rántottát készítünk. Megtöltjük vele a pulykamelle szeleteket, felgöngyöljük és mindegyik göngyöleget körbetekerjük 1 vékony csík bacon-szalonnával. Kivajazott jénaiba egymás mellé rákjuk õket. Párolunk spenótot rákunk melle és leontjuk 2dl tejszínnel, és egy marék reszelt sajtot szórunk rá, alufólia alatt kicsit párolni, majd alufólia nélkül rápirítani.(a húst és a spenótot ízlés szerint ízesíteni kell)

Tonhal saláta
Hozzávalók: 1 doboz tonhal konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka, 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 fõtt tojás A salátát összevágjuk, az uborkát, retket, paradicsomot, fõtt tojást karikára vágjuk, sóval, citromlével ízesítjük, és a konzervet olajjal együtt belekeverjük. Változatként készíthetjük majonézzel keverve. Az utóbbi esetben a halkonzerv olaját nem adjuk a salátához.

Rakott csirkemell
Hozzávalók: 60 dkg csirkemell, 60 dkg gomba, 10 dkg Óvári sajt, 1 evõkanál olaj, 1-2 tojás, só, bors, petrezselyemzöld, pici vöröshagyma A csirkemellet kiverjük, sózzuk és mindkét oldalát pici olajon megsütjük. A gombát a vöröshagymával olajon megpároljuk, ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel. A nyers tojást összekeverjük a reszelt sajttal, pici mustárral, sóval. Az elõsütött húst egy kiolajozott tûzálló tálba helyezzük, a húsra rátesszük a gombát, az egészet leöntjük a sajtos tojással és sütõben rózsaszínûre sütjük.

Tojásos csirkecombok salátán
Hozzávalók 4 személyre: 4 csirkecomb, 6 tojás, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csokor snidling, 2 fej saláta, só A csirkecombokat lebõrözzük, a csont mellett bevágjuk, és besózva kicsit állni hagyjuk. Nagy serpenyõben forró olajra tesszük, kicsit megpirítjuk, majd kevés vizet öntve alá, letakarva puhára pároljuk. Felütjük a tojásokat, sóval, apróra vágott petrezselyemzölddel és snidlinggel fölverjük. A csirkét zsírjára sütjük, elrendezzük a serpenyõben, és a tojással felöntjük. Amikor a tojás megdermedt, a combok mentén négy adagra osztjuk, és frissen laskára vágott, finom ízesített salátán tálaljuk.

Pulyka fonatok
Pulykamellet vékony, hosszú csíkokra vágtam, mindegyik szeletre ráraktam bacon-szalonnát, hármasával befontam, és egy-egy fél fogpiszkálóval megtûztem a végeit. Összekevertem mustárt, zúzott fokhagymát, sót, borsot, olíva olajat (meg ötletszerûen bármi más fûszert), ebbe beleforgattam a copfokat, majd olívát öntöttem rá és letakarva a hûtõbe tettem legalább egy napra ebben a pácban. Sütéskor jénaiba tettem, és egy kicsi vizet öntöttem alá, majd alufóliával letakartam. A sütés vége felé levettem róla az alufóliát, és rápirítottam egy picit.

Baconos csirkemell
Bacon szalonna csíkokkal kibélelünk egy jénait, a csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, ezt ráfektetjük a baconra, megszórjuk õrölt borssal és sóval, majd reszelt sajtot szórunk rá. Ezt addig rétegezzük, amíg tart a csirkemell. Ráöntünk egy pohár tejfölt, vagy tejszínt és a tetejét ismetelten bacon szalonnával takarjuk be. Letakarjuk a jenait alufóliával és berakjuk a sütõbe, a vége fele leszedjük az alufóliát és rápirítunk, hogy a szalonna csíkok kicsit megpiruljanak

Sült pulyka vagy csirkecomb
Hozzávalók: 2 db pulykacomb (alsó vagy felsõ is lehet), 2 kanál olaj, só, bors, piros arany, kevés víz A combokat sózzuk, borsozzuk, piros arannyal és olajjal megkenjük. Mérsékelt hõfokon, sütõben letakarva sütjük.

Brokkolis-sonkás csirkemell
40 dkg csirkemell szeletek, 50 dkg brokkoli, 15 dkg sajt, 2-3 dl tejszín, 6-8 szelet gépsonka só, bors és ízlés szerint fûszerek A brokkolit rozsaira szedjük, egy jenait kivajazunk, és a brokkolival beterítjük az aljat. A húst ízlés szerint fûszerezzük, és egymás mellé ráfektetjük a brokkolira, majd a húsra a sonka szeleteket. A tejszínt ráöntjük a sonkára, a tetejére rászórjuk a reszelt sajtot és lefedjük alufóliával a jenait. Ezután kb 30-40 percig pároljuk az alufólia alatt, majd alufólia nélkül egy kicsit megpirítjuk a tetejét.

Parajos sertésszelet mozzarellával (1 személy részére)
250 ml(1 bögrényi) zsenge spenótlevél, 1 gerezd fokhagyma, 2 ág bazsalikom(vagy szárított), 2 evõkanál olívaolaj, 2 szelet sertéshús (kb 15dkg comb), 1 evõkanál olaj, 1 paradicsom, 1/2 mozzarella sajt (kb 6dkg), 4 petrezselyemlevél, só, bors A megtisztított, megmosott spenótot lecsöpögtetjük. A felaprított fokhagymával és a lecsipkedett bazsalikomlevelekkel elvegyítjük, az olívaolajjal megöntözzük, majd sózzuk, borsozzuk, és kis tûzálló tálba halmozzuk. A kiveregetett hússzeleteket a felforrósított olajon, mindkét oldalukon átsütjük. A paradicsomot és a mozzarellát felkarikázzuk. A húst, a petrezselyemleveleket, a paradicsomot és a mozzarellát a spenótra halmozzuk, és borssal megszórjuk. Elõmelegített sütõben, a legmagasabb fokozaton,5 percig sütjük, amíg a sajt szépen rá nem olvad. 3 g szénhidrát

Túrós pulykamell
Hozzávalók: 1,5 kg pulykamell, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, tej, 10 dkg vaj, 1 tojássárgája, só, reszelt szerecsendió Leszedjük a bõrt a pulykamellrõl és kicsontozzuk, majd rostjaira merõlegesen bevagdossuk, kiverjük. Legalább egy fél napig hideg helyen sós tejben áztatjuk, majd a tejet leitatjuk róla. Kivajazunk egy tûzálló tálat, alját kibéleljük a hússzeletekkel, ezt bevonjuk a krémmel, amelyet az áttört tehéntúróból a tejföllel, 5 dekányi puha vajból, a nyers tojássárgából kevertünk ki, és sóval, reszelt szerecsendióval ízesítettünk. Erre ismét egy sor hússzelet kerül, majd ismét krém, és ezt addig folytatjuk, míg e hozzávalókból tart. A tetejére krém kerül. Végül rámorzsoljuk a maradék vajat, és fóliával beborítjuk . Elõmelegített forró sütõben kb. egy óráig sütjük közepes fokozaton, majd a fóliát leveszzük róla is így még kb. 15 percig sütjük. Szénhidrát: 2,6 g

Sóban sült csirke
Hozzávalók: 1 db egész csirke, 1 kg só Tepsibe szórjuk az 1 kg sót, melyet egyenletesen eligazítjuk benne. Az egész csirkét kivül-belül megmossuk, majd belehelyezzük a sóval feltöltött tepsibe. Forró sütõben 1-1,5 óra alatt ropogós pirosra megsül. A hús frissen omlós puha lesz. Sülés közben a tennivaló: egyszer megfordítani a csirkét, hogy mindkét oldala ropogósra süljön. Szénhidrát: 0 g

Sajtos-sonkás pulykamell
Hozzávalók: 4 szelet pulykamell, 4 szelet gépsonka, 4 szelet sajt, Margarin Felolvasztom a margarint, a kiklopfolt pulykamell egyik oldalát megsütöm, majd megfordítom. Ráfektetem a gépsonkát, majd a sajtot. Ha a sajt megolvadt lapáttal veszem ki és rákom a tányérra. Szénhidrát: 0,4 g

Alufóliában sült csirkemell kolbásszal
Hozzávalók: 1 személyre: fél csirkemell, 3 karika parasztkolbász, fél evõkanál ételízesítõ, 2 vékony szelet szalonna A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet bedörzsöljük az ételízesítõvel, betekerjük a szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába csomagoljuk. Elkészítés: Tüzet rákunk, majd amikor már csak parázslik, beletesszük az alufóliás batyukat, és kb. 30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a parázsból, óvatosan kibontjuk, és kenyérrel, uborkával esetleg alufóliában sült burgonyával fogyasztjuk. Szénhidrát: 0,96 g

Fasírozott római módra
Hozzávalók: 40 dkg darált sovány pulykahús, 4 tojás, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, majoránna, petrezselyem, só, bors. Két tojást keményre fõzünk és a darált húsra reszeljük. A másik két tojást ráütjük, és elkeverjük a hússal. Belereszeljük a fokhagymát, paprikával, sóval, borssal és morzsolt majoránnával ízesítjük. A masszából hosszúkás cipót formálunk, és római tálba tesszük. Mintegy 80-90 percig sütjük; az utolsó tíz percben a tál fedelét levesszük, és a fasírtot pirosra sütjük. Szénhidrát: 1,4 g

Citromos pulyka
Hozzávalók: 20 dkg pulykamellfilé, 1 citrom, sovány tejföl, kapribogyó, olaj, só, bors A pulykamellfilét 1 teáskanál olajon megsütjük, majd sózzuk, borsozzuk. 3 evõkanál sovány tejfölt és kevés kapribogyót adunk hozzá, és beletesszük a karikákra vágott citromot és összeforraljuk. Köretként párolt zöldséget fogyaszthatunk. Szénhidrát: 2,7 g

Citromos-tejfölös csirke
Hozzávalók: 2 db csirkemell, 1 db citrom, 2 dl tejföl, só, kevés vaj, 5 dkg reszelt sajt Egy jénai tálat kivajazunk, a csirkemellet kisebb darabokra vágjuk, enyhén besózzuk. Egy tányérba öntjük a tejfölt és a húsokat egyenként beleforgatjuk, úgy hogy az teljesen befedje. Egyenként belerakjuk a jénaiba. Közben a citromot felkarikázzuk és azt rárakjuk a húsra. A maradék tejfölt ráöntjük és a tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Sütõben lefedve addig sütjük, míg a sajt kicsit megpirul. Szénhidrát: 2,9 g

Sajtos csirkemell
Hozzávalók: 2 db kicsontozott csirkemell, Ételízesítõ, 4 db bacon szalonnacsík, 20 dkg füstölt sajt A húst szeletekre vágjuk, ételízesítõvel befûszerezzük, kicsit állni hagyjuk. Az edényt a szalonnával kibéleljük, majd a sajtot lereszeljük, és felváltva rétegezzük. Egy sor hús, sajt, megint hús, amíg kitart a hozzávalókból. Ez után lefedjük, és sütõben puhára pároljuk. Ha megpuhult, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és pirosra sütjük. Szénhidrát: 1,62 g

Tejszínes csirke
Hozzávalók: 30 dkg gomba, 2 egész csirkemell, 1 hagyma, fél liter tej, tejszín, petrezselyem, olívaolaj Hosszában félbevágjuk, kiklopfoljuk a csirkemellet. 4-5 evõkanál olajon aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Hozzáöntünk egy kis tejet és fél csésze tejszínt, sózzuk, borsozzuk, majd fedõ alatt 20 percig fõzzük. A hagymát és a petrezselymet 3-4 evõkanál olajon megpirítjuk, belekeverjük a gombát. Az egészet hozzáadjuk a csirkéhez, hagyjuk összeérni az ízeket.

Tengerihal-filé paradicsommártásban
Hozzávalók: 1 evõkanál olaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 fagyasztott tõkehalfilé, 1 paradicsomkonzerv, 1 kávéskanál szárított bazsalikom, 2 babérlevél, 5 szem egész bors, 1 citromszelet, 1 l víz, só, bors Nagy lábasban felforraljuk a citrommal, babérlevéllel és borssal ízesített vizet. Mikor felforr, beletesszük a halat, és 10 perc alatt puhára fõzzük. Szúrókanállal kiemeljük a halszeleteket, és nagyobb falatnyi darabokra szedjük. A hagymát forró olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymaszeleteket. A paradicsomot összevagdaljuk, és levével együtt beleöntjük a serpenyõbe, megszórjuk a szárított bazsalikommal, és fedõ alatt 10 percig pároljuk. A halat is hozzávegyítjük, óvatosan átkeverjük. Fedõ nélkül, kis lángon még 5 percig pároljuk.

Gyöngyölt csirkemellfilé
Hozzávalók: 4 db csirkemellfilé, 1 paradicsom, 4 bazsalikomlevél, 4 szelet sajt, 4 szelet baconszalonna, 1 evõkanál olívaolaj A vágódeszkára kiterítünk egy szalonnaszeletet. Az egyik végéhez közel ráhelyezünk egy csirkemellfilét, ennek a tetejére egy szelet paradicsomot, egy bazsalikomlevelet és sajtot rákunk. A húst belegöngyöljük a szalonnába, fogvájóval összetûzzük. A tûzálló tál alját kikenjük olajjal, beletesszük a göngyölt húst, és alufóliával letakarjuk. 20-25 percre a sütõbe rákjuk. Majd leszedjük a fóliát, és így is sütjük 5 percig.

Mustáros-tejfölös hús
Hozzávalók: tetszõleges mennyiségû pulyka- vagy csirkemell, 1 üveg mustár, kevés olaj, 1 pohár tejföl, 15 dkg sajt (füstölt is lehet) Elkészítés: A húst besózod, és vastagon bekened mustárral (finom, ha egy kevés dijoni csípõs mustárt is keversz bele). Beleteszed a tepsibe, és olajat öntesz rá (nem sókat), majd tejfölt (nem keveset), és reszelt sajtot teszel a tetejére. A sütés elsõ felében legyen befedve.

Pármai csirkemell
Hozzávalók: 3 db csirkemell filé, 1 db erõleves kocka vagy ételízesítõ, 10 dkg vaj, 2 dl tejföl 1 dl fehérbor, 15-20 dkg reszelt sajt, 1 dl víz, bors Elkészítése: A vajban pirosra sütjük a melleknek mindkét oldalát. Ezután hozzáöntjük a vizet, az ételízesítõt vagy leveskockát és a bort. Fedõ alatt puhára pároljuk, ha kész, kivesszük a húst. A maradék levet tejföllel felöntjük, és ízlés szerint borsozzuk. Kibélelünk egy tûzálló tálat a reszelt sajt felével és belehelyezzük a fél csirkemelleket. Ráöntjük a tejfeles húslét és a maradék sajttal betakarjuk. Sütõben átsütjük.

Kolbászos rakott tarja
8 személyre: 1.2 kg kicsontozott ,sovány sertéstarja egyben, só, bors, 3 kisebb fej hagyma,150 g paprikás kolbász, 3 evõkanál olaj, 1 evõkanál õrölt köménymag, 1 dl száraz fehérbor (Atkinszosok felejtsek el) 1 ágacska rozmaring,1 fej fokhagyma. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és rézsútosan 1 cm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy alul a szeletek egyben maradjanak. A közöket meghintjük 1 kevés sóval és borssal. A hagymákat meghámozzuk, és uborka gyalun felszeleteljük. A kolbászt langyos vízzel leöblítjük, a héjat lehúzzuk, és vékonyan felkarikázzuk. A hússzeletek köze fektetjük a hagymakarikákat és a kolbászkarikákat. Bambuszpálcával több helyen összefogjuk a betöltött húsit, majd többsorosan, sonkaszerûen megkötözzük, és felforrósított olajban körben megkapatjuk-körbepirítjuk. Áttesszük 1 fedeles sütõedénybe, megszórjuk köménymaggal, meglocsoljuk a forró olajjal, és aláöntjük a bort (Atkinszosok vizet), mellédobjuk a rozmaringot, és a megpucolt fokhagyma fejet. 180 C-on , gyakran meglocsolva a saját levével puhára pároljuk.(1.5 óra) Majd fedetlenül pirosra sütjük.(20-25 perc)

Csirkesült kelkáposzta ágyon
4 személyre: 800 g kelkáposzta, 1 db póréhagyma, 150 g sárgarépa, 200 g burgonya (Atkinszosok felejtsek el), 2-3 gerezd fokhagyma, 4 csirkemellfilé (600 g),250 g csirkemáj, só, bors, 4 evõkanál olaj, 1/2 kk õrölt kömény, 1 babérlevél, 1 dl húsleves kockából. A húst és a májat megmossuk, megtöröljük és 1 melyebb serpenyõben olajon mind a két oldalát megsütjük. A visszamaradt pecsenyelében átsütjük a karikára vágott sárgarépát és póréhagymát. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, köménymagot, babérlevelet és a kelkáposztát,(gondolatban meg a kockára vágott burgonyát) ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, aláöntjük a húslevest és fedõ alatt készre pároljuk( 15 perc). A zöldségkeverék tetejére tesszük az átsütött húst és májat, majd fedõ és kevergetés nélkül összemelegítjük. Tálalásnál díszíthetjük petrezselyem zöldjével.

Feta sajttal töltött vesepecsenye
2 db vesepecsenye (700 g),100 g feta sajt, 1 dl apróra vágott olívabogyó, 1 db fokhagyma gerezd átnyomva présen, só, bors. A húst megmosod, szárazra törlöd, és éles késsel középen hosszában jó mélyen bevágod. Széthajtod a húst, és a többi hozzávalókból készített töltelékkel lekened. Felgöngyölöd, átkötözöd és körben átsütöd 1 serpenyõben. Utána a sütõben 180 C-on 20-30 percig sütöd. Tzatzikivel kínálod: 1 doboz natúr joghurt,1/2 uborka, só, feketebors, 2 db áttört fokhagyma gerezd.

Vesepecsenye töltéséhez töltelékek
Gomba, bacon töltelek:4 szelet baconszalonna,100 g apróra vágott gomba, fel hagyma, apróra vágva,1 db fokhagyma gerezd, bors és apróra vágott zöld fûszerek. Az apró bacont átsütjük, bele a gombát és a hagymát, tovább sütni, amíg szép szint kap. Hagyni kihûlni, mielõtt a húsra kenjük. Kék penészes sajttöltelék: 75 g sajt, 2 evõkanál apróra vágott dió, só, bors, 2 evõkanál tejszín. Darált hússal töltelek:75 g füstölt sonka, 50 g hús a vesepecsenyébõl, 50 g sajt(erõsebb ízû), 1 db tojás, 2 evõkanál tejszín, só, fekete bors, apróra vágott zöld fûszerek.

Csirkemell mustáros joghurtöntettel
600 g csirkemell, 1 evõkanál margarin, 1 teáskanál szója, só, bors Fûszerezd be a húst, és jól süssed át. Mustáros joghurtöntet: 2 dl natúr joghurt, 1 evõkanál mustár, 1 teáskanál francia mustár, 2 csöpp édesítõ szer, 2 evõkanál apróra vágott snidling hagyma, 2 teáskanál petrezselyem zöld, 1 gerezd összetört fokhagyma. Összekevered, és ráöntöd a felszeletelt húsra, néhány órára hûtõbe teszed, és hidegen fogyasztod salátával.

Erõs rákok grillezett cukkinin
A cukkínit megmosod és kb. 1.5 cm-es szeletekre ferdén felvágod. Lesózod, hagyod 30 percet állni, megtörölgeted, és lekened olajjal, majd hirtelen megsütöd mind a 2 oldalát. Hidegen-melegen finom. A tetejére: 3 dl megpucolt apró rák, 2 evõkanál erõs chili szósz, 1 db lime szaftja, kicsi tabasco, 2 evõkanál finomra vágott sárga paprika, 1 evõkanálkapor,1-2 evõkanálsnidling hagyma, fekete bors. Az egészet összekevered, és hagyod állni a hûtõben minimum 1 órát. Utána rárakod az átsütött cukkíni szeletekre. (10 db)

Csirkemell szeletek
Csirkemellet szeletekben egy serpenyõben kevés olajon süsd meg. Ha meg vagy, vedd ki egy tányérra, a serpenyõbe tegyél 2dl tejszínt sózd , borsozd, ha van bazsalikom akkor azt is, kicsit forrald tedd vissza a husikat tegyél rá valamilyen sonkaszeleteket, paradicsomkarikát sajtot, és utána irány a sütõ szép pirosra.

Rakott csirke padlizsánnal
Hozzávalók: 1 nagyobb csirke, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagyobb padlizsán (70-80 dkg), 3 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy fej vöröshagyma, ízlés szerint só és törött bors. A csirkét megtisztítom, és kis darabokra vágom. Megsózom, és a borssal megszórom. A padlizsánt megmosom és héjastól egy centis karikákra vágom, majd megsózva 10 percig állni hagyom (míg levet ereszt). Közben a vöröshagymát vékonyra karikázom. A füstölt szalonnát nagyon apróra metélem, zsírját kisütöm és a pörcöt félreteszem. A visszamaradt zsíron a csirkedarabokat erõs lángon átsütöm. Tûzálló tál alját beborítom a lecsöpögtetett padlizsánszeletekkel és meghintem reszelt sajttal. Erre ráfektetem a csirkedarabok egy részét. Beborítom hagymakarikákkal, megsózom, megborsozom és a pépesre zúzott fokhagymával megkenem. Erre ismét padlizsánszeleteket helyezek, majd a rétegezést addig folytatom, amíg elfogy a hozzávaló. Tetejére reszelt sajtnak kell kerülnie, ezt beborítom a lehéjazott paradicsomszeletekkel, lelocsolom a csirke pecsenyelevével, és rászórom a szalonnapörcöt. A tálat befedem és elõmelegített, forró sütõben 40 percig sütöm, majd a tetejét levéve pirosra pirítom. Saláta illik mellé. Elkészítési ideje: 70 perc

Karfiolos csirke
Hozzávalók: 1 közepes nagyságú csirke, 1 kg karfiol, 10 dkg füstölt szalonna, 15 dkg reszelt sajt, 1 dl natúr joghurt, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi õrölt borókabogyó, ízlés szerint só és õrölt fehér bors A csirkét tisztítás után feldarabolom. A karfiolt meleg vízbe teszem, a külsõ leveleitõl megtisztítom és rózsáira szedem. Nagy tûzálló tálba teszek egy jól megsózott, megfûszerezett csirkedarabot egy karfiolrózsával váltogatva. A füstölt szalonnát apróra vágom, zsírját kisütöm, majd a pörcöt az étel tetejére szórom. A visszamaradt szalonnazsírba keverem a reszelt sajt felét és meglocsolom vele az étel tetejét. A tálat alufóliával lefedem és elõmelegített, forró sütõbe téve 50 percig sütöm. Ezután rászórom a nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet és a maradék reszelt sajtot, majd a joghurttal meglocsolom. Egy pillanatra visszateszem a forró sütõbe, hogy a sajt ráolvadjon a tetejére. Ha a család nagy étkû, lehet még sült burgonyát is kínálni mellé. Elkészítési ideje: 70 perc

Csirkeragu padlizsánnal
Hozzávalók: 1 csirke (kb. 1 kg-os), 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes padlizsán, 1 evõkanál paradicsompüré, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg füstölt szalonna, ízlés szerint só és törött fekete bors. A füstölt szalonnát vékony, hosszú csíkokra vágom, a zsírját kiolvasztom, majd lepirítom rajta a megtisztított és apróra vágott fokhagymát. A megmosott és feldarabolt csirkehúst a fokhagymás szalonnazsíron jól átsütöm. Aláöntök 3 dl vizet és fedõ alatt, kis lángon puhára párolom. Közben sózom és meghintem borssal. Ha a hús megpuhult, levébõl kiveszem, kicsontozom, majd kis kockákra vágva visszateszem a serpenyõbe. Hozzákeverem a sütõben megsütött és összetört, sózott paradicsompürével elkevert padlizsánt, végül rászórom a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet.

Citromos pirított csirke
1 nagyobb csirke, 1 citrom, 3 dkg vaj, 2 evõkanál olaj, ízlés szerint só és õrölt fehér bors, 1 teáskanál szárított citromfû (gyógynövényboltban kapható). A megtisztított csirkét 8 darabra vágom, és jól megsózom. Az olajat felforrósítom és a húsdarabokat egyenként, mindkét oldalukon lepirítom, majd tûzálló tálba teszem. Rálocsolom a citrom kifacsart levét, rászórom a nagyon apróra vágott citromhéjat (a fehér bundája nélkül), meghintem a borssal és a citromfûvel, végül rátördelem a vajat. A tálat befedem és elõmelegített, forró sütõben, közepes lángon 30-35 percig sütöm. A tál tetejét levéve ropogósra pirítom. Nagyon finom hozzá a fõtt karfiol.

Csirkével töltött avokádó (és nem fordítva!)
Hozzávalók: 3 nagyobb avokádó, 6 ek citromlé, 1, 5 dl majonéz, 1 reszelt hagyma, 1 kk zelleres só, 1 mkk fokhagyma por, só, bors (ízlés szerint), 2 csészére való aprított, párolt csirke, 12 dkg reszelt trappista sajt, snidling. Az avokádót hosszában kétfelé vágjuk, magját kiszedjük, belsejüket megöntözzük citromlével, félretesszük. Összekeverjük a majonézt, hagymát, zellersót, fokhagymaport, borsot, majd a csirkével együtt alaposan összedolgozzuk. Az avokádóról leöntjük a felesleges citromlevet és megtöltjük a csirkekeverékkel, megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 180 fokos sütõben egy kis vizet aláöntve 15 percig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad. Ha kész, még melegen megszórjuk snidlinggel.

Csirkemell
Hozzávalók: 50 dkg csirkemellfilé, 20 dkg prosciutto, 1 fej vöröshagyma, 2 ger. fokhagyma, 1 szál zeller, 1 zöld kalif. Paprika, 1 paradicsom, 2 ek. Worcestershire, 1 kanál tabasco (kis!!), fekete bors, chilipor, 1 dl olívaolaj, petrezselyemzöld. A húst sonkát zöldségeket kockákra vágod, az olívaolajat egy serpenyõben felhevíted, hozzáadod a csirkét, sonkát, borsot, chilit, , sózod(a sóval óvatosan, a sonka is sós) és összepirítod. a húst kiveszed szûrõkanállal a sonkával együtt, félreteszed. A maradék zsiradékra dobod a finomra vágott vöröshagymát, a kockázott zöldpaprikát, zellert, megpárolod. Hozzáadod a felkockázott parit, Worchestershiret, tabascot, a csirkét, sonkát és egy kicsit összerottyantod, és addig párolod, míg megpuhul.

Indonéz csirkemell
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 3 közepes vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 evõkanál curry, 1 teáskanál õrölt fahéj, 1 teáskanál õrölt édeskömény, 3 evõkanál kukoricaolaj, 4 evõkanál kókusztej, 3 chilipaprika, só, 4 szál bazsalikom A csirkemellet kicsontozzuk, lebõrözzük, megmossuk. Kevés sóval, curryvel roston megsütjük. Közben elkészítjük a mártást. Felhevített olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, rátesszük az összezúzott fokhagymát, a karikára vágott chilipaprikát, a fahéjat, a köményt, a curryt, sót, ketchupot. Jól elkeverjük, és felöntjük a kókusztejjel. A megsült csirkemelleket beletesszük a kókusztejes, fûszeres lébe, és 4-5 percig együtt pároljuk. Állandóan kevergetni, rázogatni kell, míg be nem sûrûsödik, ügyelve arra, hogy le ne égjen. A csirkemellet bomártásban tálaljuk, bazsalikomszárral díszítjük

Csirke Fajita
Családi recept (4 csirkemellhez): cayenne bors ízlése szerint (1/8 - 1/4 teáskanál), chili-por ízlése szerint (1/2 - 2 teáskanál), 1 teáskanál paprika, 1 teáskanál só, 1/2 teáskanál hagyma por, 1/4 teáskanál fokhagyma por, 3/4 teáskanál összemorzsolt csirkehúsleves-kocka, 1/4 teáskanál elmorzsolt zsálya, 1/4 teáskanál római kömény, maximum 1 teáskanál cukor helyett, édesítõszer Keverjük össze egy kis tálban ezeket a hozzávalókat. Készítsük el a Fajitát az alábbiak felhasználásával: 1 zöld, húsos paprika, melyet csíkokra vágott, 4 bor és csont nélküli csirkemell, melyet vékony csíkokra vágott, 2 evõkanál olaj, 1/3 csészényi víz, 1 közepes hagyma, szeletelve. Süssük a csirkét forró olajban, folyamatosan kevergetve egy nagyobb méretû, nyeles, tapadást gátló bevonattal bevont edényben, 5 percig közepesen magas láng felett. Adjuk hozzá az elõkészített fûszerkeveréket, a vizet, a zöldpaprikát és a hagymát, süssük tovább folyamatos kevergetés közben, közepes lángon legalább 10 percig, vagy amíg a csirkehús meg nem fõ. A zöldségféléknek is meg kell puhulniuk. Tortilla kenyérbe feltekerve fogyasztja a család, mi csak salátával.

Darált hústekercs 2
50 dkg darált sertés tarjából fasírtot kell készíteni, csak a kenyeret (zsömlét) kell kihagyni. Jól kidolgozni, majd alufóliát -nagyobb darabot - bekenni olajjal. A húsmasszát rá kell teríteni 2 cm-es rétegben, majd sonkával beteríteni, 20 dkg reszelt sajttal megszórni. Fel kell göngyölni, mint egy roládot, majd alufóliástól sütõben megsütni. Én még sütés után fólia nélkül kicsit megpirítom a tetejét. Lehet másféle tölteléket is tenni a roládba!

Darált hústekercs
Ez a finomság adag egy család egész napos kirándulásához lehet méltó útitárs. A darált húsit daráld le meg kétszer. Tépj egy nagy darab alufóliát kend be vajjal és borítsd rá a darált húst. Nyújtsd ki ujjnyi vastagságúra, szórd meg sóval és borssal. Vágd össze csíkokra a májat, fõtt sonkát, gombát, savanyú uborkát. A sajtot szeleteld fel, a kolbászt akar karikára is vághatod, ha nem jut eszedbe jobb mértani alakzat. A kiterített húsira oszd el szép egyenletesen az alkotórészeket: májat, sonkát, gombát, kolbászt, uborkát, terítsd a közepére a sajtszeleteket, és az egészet tekerd fel. Jó szorosan csomagold be a fóliával, s óvatosan tedd be a sütõbe sülni. Viszonylag hamar megsül (közepes hõfokon kb. egy óra), és a fólia benntartja az ízeket. Ha megsült, fóliástul hagyd kihûlni. A hideg fóliát mar le lehet venni és a tekercsbõl gyönyörûséges szeleteket lehet vágni.

„Nem lehet abbahagyni” csirke
1 közepes nagyságú csirkemell, 1 púpozott tk pirospaprika, 1-1mk majoránna, bors, 1 tk só, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 1 nagy fej hagyma, 2 dl tejföl, 4 ek olaj, 1 dkg vaj, 1 késhegynyi õrölt kömény. A csirkét feldarabolom. A fûszereket összekevered a kicsire vágott fokhagymával. A húsokat megmártom a fûszeres keverékben és a kivajazott tepsi aljara egymás melle rákom. A maradék fûszert rászórom, ráterítem a karikára vágott hagymát, reszelt sajtot és megöntözöm az olajjal elkevert tejfölt. Elõmelegített, forró sütõben 50 percig sütöm.

Csirkesaláta 2 személyes adag
20 dkg csirkemellfilé, 2 evõkanál olaj, 5 dkg majonéz, 1 dl joghurt, kiskanál currypor, só, õrölt bors, póréhagyma A csíkokra vágott csirkemellet fûszerezés (só, bors) után megpirítjuk az olajon, majd lehûtjük. A majonézt elkeverjük a joghurttal, a curryporral, kevés sóval, õrölt borssal és egy pár csepp citromlével. A majonézes öntethez adjuk a csirkemell csíkokat, a felkarikázott póréhagymát, majd behûtjük és tálaljuk. Joghurtból kevesebb is elég bele szerintem. Munkahelyre is vihetõ!

Óvári pulyka
2 db pulykamellfilé, 6 szelet gépsonka, 6 szelet óvári sajt, 25 dkg csiperkegomba, 5 evõkanál olaj, só, õrölt bors A pulykamelleket sóval, borssal fûszerezzük, majd olajon megpirítjuk. A húsokat tûzálló tálba fektetjük, és rátesszük az olajban puhára párolt gombát. A pulykát a sonka- és a sajtszeletekkel beborítjuk, és addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.

Sóban sült csirke
Egy tepsibe beleöntöd az 1kg sót, egyenletesen elrendezgeted. Erre ráteszed a kívül-belül megmosott csirkét.1-1,5 óra alatt finom puha lesz. Egyszer meg kell fordítani, hogy egyenletes legyen a sülés. Egy adag:288kcal és 0gr ch

Fasírt
Hozzávalók: 40dkg darált pulykahús, 4tojás, 2 gerezd fokhagyma, pirospaprika, majoránna, bors, só) Két kemény tojást a darált húsra reszelünk, a másik két tojást beleütjük a masszába és jól elkeverjük a hússal. Ízlés szerint ízesítjük. Római tálban és olajban is kisüthetjük. Egy adag: 240kcal,1.4gr ch

Hússaláta
Olajon darált pulykahúsit megsütöttem fûszerekkel (curry, fûszersó), icipici tejszínnel felöltöttem. Nem úszott benne, csak épphogy érintette. Egy mûanyag dobozka aljára tettem egy kis füstölt sajtot, kockázva. Rálapátoltam egy kis húsit. Rákockáztam fõtt tojást. És rátettem 1 ek majonézt.

Rokfort-borda
Hozzávalók: 8 szelet sertéskaraj csont nélkül, 10 dkg márványsajt, 5 dkg trappista sajt, 5 dkg vaj, 8 szelet bacon A húst vékonyra kiklopfolom. A sajtokat lereszelem, összekeverem, és a vajjal együtt a húsra ráteszem. (Nem rákenni kell, hanem henger formában a szélére tenni!) Ezután a húst feltekerem, és minden feltekert húsra még ráteszek (rátekerek) 2-2 szelet bacont. Majd mindegyiket külön alufóliába csomagolom. Az alufóliát lehetõség szerint légmentesre kell zárni. Bõ olajban, kis lángon kb. 25-30 perc alatt sütöm meg, de lehet tepsiben, olaj nélkül is sütni, kb. ugyanennyi idõ alatt. Ha kisebb karajt veszünk, akkor csak minden második szeletet kell átvágni teljesen, így szép nagy szelet húsokat kapunk.

Spenótos fasírtrolád
Hozzávalók: 500g spenót, só, bors, 250g túró, 2 tojás, 50 g reszelt sajt (parmezán, edami), 1 csokor petrezselyem, szerecsendió, 2 szikkadt zsemle, 1 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, kis olaj, 1 kávéskanál mustár, 1 evõkanál csípõs paprikakrém, 2 kávéskanál provence-i fûszerkeverék, 500g vegyes darált hús, 2 mini paradicsom, néhány bazsalikom bóbita A töltelékhez a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk, enyhén sós vízben3 percig fõzzük. Leszûrjük, majd krumplinyomóba szedve kipréseljük belõle a vizet, és apróra vagdaljuk. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a spenótot, 1 tojást, a reszelt sajtot és a finomra vágott petrezselymet. Sóval, borssal és frissen õrölt szerecsendióval ízesítjük, jól összedolgozzuk. A fasírthoz a zsemléket beáztatjuk langyos vízbe. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, megfonnyasztjuk 1 evõkanál olajban, majd a kinyomkodott zsemlékkel, a maradék 1 tojással, a mustárral, a paprikakrémmel, és a fûszerkeverékkel együtt a darált húshoz adjuk-gyúrjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütõt elõmelegítjük 180 fokra: Kibéleljük a sütõ tepsit alufóliával, megkenjük 1 kávéskanál olajjal, majd kb. 25x35 cm-es téglalapot formázva egyenletesen elkenjük rajta a húsmasszát. A hosszanti széleken 2-3 cm-t szabadon hagyva rásimítjuk a tölteléket, azután a fólia segítségével feltekerjük, két végét összenyomjuk. És a sütõben szép pirosra sütjük (1 óra). 10 percig a tepsiben pihentetjük, majd óvatosan deszkára emeljük, és kissé rézsútosan felszeleteljük. Süthetjük tortának is: a húsmassza felét zsiradékkal kikent, zsemlemorzsával beszórt tortaformába simítjuk, elkenjük rajta a tölteléket, majd bevonjuk a maradék húsmasszával, a többi ugyanaz. Szerintem a zsemle kihagyható, bár így sûrûbb, keményebb lesz a fasírt. De lehet beletenni fõtt tojást összetörve, vagy fõtt karfolt is. Ez egyébként az össze fasírtszerûségekre igaz

Egy jó kis recept vacsira
Hozzávalók: 10 szelet fõtt bacon szalonna, 1,5 csésze reszelt sajt, 1,5 csésze apróra vágott, vöröshagyma, 4 egész tojás, 2 evõkanál tejszín, só, paprika A sütõt melegítsük elõ 300 fokra. Egy kivajazott hõálló tálba rétegezzük a bacon szalonnákat, majd rá a sajtot, és a hagymát, és ismételjük, míg el nem fogy. Verjük fel a tojásokat, majd keverjük össze a tejszínnel, és a többi maradék alkotóelemmel. Öntsük rá a keveréket a rétegelt szalonnára, sajtra, és hagymára. Majd süssük 30 percig. Ha megsült hagyjuk állni 10 percig.

Csirkemell
4 db csirkemell, 4 szelet füstöltsonka (parma jellegû), 4 levél friss bazsalikom, fekete bors, só, olíva olaj a kenéshez. A csirke melleket sózzuk, borsozzuk, ráteszünk 1 db levelet és 1 szelet sonkát körbetekerünk rajta. Tûzálló tálba tesszük és olíva olajjal lekenjük. Süsd 180 C-on 30 percig.

Sonka póréhagyma mártással
Hozzávalók: 1/2 kg füstölt sonka, 1kg póréhagyma, 10dkg vaj, 3 ek liszt, 6 dl meleg tej, 2 dl felmelegített száraz vermut, só, õrölt bors, 2 dl tejszín, 6 dkg reszelt Gruyere sajt. Áztassuk be a sonkát 12 órára, közben cseréljük le a vizet róla. Aztán tegyük egy jókora fazékba, hideg vízbe fõni, hogy jól ellepje, majd gyöngyöztessük, annyi ideig, hogy minden 1/2 kg-ra 30 percet számítunk, attól kezdve, ahogy feltettük a tûzre. Ha kész vegyük le és hagyjuk a saját levében kb. 1/2orát. Aztán rakjuk ki egy tálba és távolítsuk el a bőrét. A póréhagymát robotgépben daráljuk át, de a zöldjét vágjuk le előtte. Majd egy lábasban forró vajon futtassuk meg a porét, hintsük meg a liszttel és keverjük össze alaposan. Keverjük össze a vermutot a tejjel, és a lassan adagoljuk a poréhoz, hogy sûrû mártást kapjunk. Jöhet bele a só, bors. Gyöngyöztessük finoman kb. 20percet, folytonosan kevergetve. Adjuk hozzá a tejszint meg a sajtot, és addig kavargassuk, míg a sajt el nem olvad. Közben a sóval óvatosan, mert a sonka is elég sós. Szeljük fel a sonkát szép egyforma szeleteke. Öntsük a mártás felét egy tûzálló tálba, majd szedjük rá a sonkaszeleteket és kanalazzuk a tetejükre a maradék mártást. Szórjuk meg a tetejét vajforgácsokkal és toljuk be 10percre 220 fokos sütõbe. Pirítsuk le. Köretnek tálaljunk mellé spenótot vagy brokkolit.

Csirkecomb töltve
Semmi másból nem áll, mint hogy a comb bőre alá füstölt sajt és kockázott bacon szalonna keverékét púpozzuk és a szokásos módon fólia alatt, majd anélkül sütjük.

Tonhalas sajtkrém
A tonhaltörzset (az olajosról az olajat le kell önteni) összetöröm villával, reszelek bele vöröshagymát, kis citromlevet, majd sajtkrémet. A masszába nagyon finom, ha zöldségeket mártogattok, de ha egy kicsit sőrőbbre hagyod a kaliforniai paprikára kenve (majdnem olyan mintha kenyeret ennél).

Sonka tekercs
Hozzávalók: 1o-12 szelet gépsonka (kocka alakú), 2 pohár tejföl, 4 db tojás, 1 csomag mexikói zöldségkeverék, 2o dk reszelt sajt. A négy tojást villával habosra kevered utána beleöntöd a 2 pohár tejfölt a mexikoi zöldségkeveréket , kevés sót és 2o dkg. Vegyes sajttal az egészet összekevered. Ezzel Megtöltöd a sonkaszeleteket, feltekered, és kivajazott tepsibe rakod a tekercseket, ha marad töltelék a tekercsek közé el lehet osztani. Alufóliával befeded, előmelegített sütőbe 3o-4o percet sütöd, félidőben levenni a fóliát.

Csirketorta
Csirke-, vagy pulykamellett vékony csíkokra vágunk, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval megszórjuk, kevés liszttel és egy tojással összekeverjük. AZ őzgerincformát bacon szalonnával kibélelem, ráteszek vékony szeletelt sajtot, majd a pulykacsíkokat beleöntöm, tetejére, sajt és szintén bacon szalonna. Kb. 4o percig lassú tûzön kell sütni

Rakott husi
Jénai tálban készítettem: alját és oldalát kibélelem bacon szeletekkel, majd rápakolok:egy sor kikloffolt, grill-főszersóval előre befőszerezett, tojásba mártott csirkemellet, ráreszelni sajtot, rá sonkaszeleteket( én selyemsonkát használtam), majd újra tojásos pipimell, sajt, sonka, s végül az egészet egy doboz borssal kikevert tejfölt borítani, majd be a sütőbe! A végén majd úgy fog tőnni, hogy túl sok a leve, de ne öntsd le, mert megég, hidd el, fel fogja szívni, ha kiveszed a sütőből! Isteni lesz!

Virslis sajtsaláta (4 személy részére)
3 pár virslit karikára vágunk. Összekeverjük 1 kis fej, apróra vágott vöröshagymával, 2 db felkockázott ecetes uborkával és 20 dkg trappista sajttal. Az öntethez 2 evokanál mustárt összekeverünk fél evokanál olajjal és 1 teáskanál citromlével. Sóval, borssal ízesítjük.

Sonkás sajtsaláta (4 személy részére)
20 dkg óvári sajtot, 20 dkg gépsonkát, 20 dkg csemegeuborkát felkockázunk. A hozzávalókat összekeverjük, és majonézzel leöntjük.

Sajtos, tejszines csirkemell
2 db csirkemellet kigloffolok, sózom, borsozom, majd kevés olívaolajban megsütöm mindkét oldalát. Közben 1dl tejszint hidegen összekeverek 1 teáskanál étkezési keményitővel, majd beleteszem a serpenyőbe amiből előzőleg kiszedtem a húst. Hozzáadok még egy teáskanál krémsajtot és két szelet sajtot. Addig keverem amíg a sajt el nem olvad. Ha sürő lenne vízzel hígítom. Sózom. borsozom, petrezselyemzölddel megszórom. Beleteszem a kisütött hússzeleteket és grillezett zöldségekkel tálalom.Pl: zeller, cukkini, zöldpaprika, brokkoli.

Ördög golyója
Hozzávalók: 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg reszelt sajt, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó zöldpetrezselyem, 2dkg (erős) zöldpaprika, olaj. A füstölt szalonát nagyon apróra összevágjuk, keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a zúzott fokhagymát, a petrezselymet és a darabolt paprikát. Az anyagokat jól összegyúrjuk, diónyi golyókat formálunk belőle és kevés forró olajba téve megsütjük.

Csülök Huszárné módra
Hozzávalók: 2 nagy kicsontozott csülök, 3-4 gerezd fokhagyma, raguhoz:15 dkg füstölt szalonna, 1 szál gyulai vagy házi kolbász, 25 dkg gomba, 1/2 kg zöldborsó, 4 közepes vöröshagyma. Elkészítés: A csülköt 3-4 gerezd fokhagymával felteszem főni. Amíg fő elkészítem a ragut. Megolvasztom a szalonnát, majd a hagymát karikára vágva megfonnyasztom, utána kerül rá a gomba és a zöldborsó. Együtt párolom amíg megpuhul, a legvégén kis kockára vágom a kolbászt és azt is hozzáteszem. A puha csülköket crips grillen szép pirosra sütöm. Tálalásnál öntöm rá az előbb elkészített ragut. Tettestársaim főtt krumplival, én párolt zöldhüvelyő zöldbabbal eszem.


Szénhidrátszegény zöldséges ételek
Sok téveszme szerint a szénhidrátszegény diétákban (pl. atkins) csak húst kell hússal enni. Ez nagy tévedés! Mellékelek néhány "atkinses" zöldséges receptet, amivel fel lehet dobni a fehérjedús táplálkozást. Különösen ajánlom a krumplipürét helyettesítő karfiolpüré receptjét!! »

Gyógyböjt
A hagyományos értelemben vett böjt vallási szokás. Generációkon át fennmaradt a húsvéti és adventi böjt, ennek célja azonban nem elsősorban az egészség helyreállítása. »




Minden jog fenntartva © 2024, www.fogyokurak.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) fogyokurak.hu | WebMinute Kft.