|
Kategória: További fogyókúrás cikkek Inzulin-rezisztencia, Candida, hormonzavarok és fogyásAmi miatt „tollat ragadtam” az az, hogy szeretném az eddigi tapasztalataimat megosztani mindazokkal, akik túlsúlyosnak érzik magukat és fogyni szeretnének, de még vagy nem kezdtek hozzá vagy nem voltak sikeresek.Aztán úgy tűnt megtaláltuk az okokat, amikor elmentem endokrinológushoz, aki kiderítette, hogy nem jól működik a női-férfi hormontermelésem, inzulin-rezisztenciám van és a stresszhormonom háromszor magasabb értéket mutat, mint kellene. Később természetgyógyász azt mondta Candida-diétát kell csinálnom, mert az emésztésben van a probléma a gombák miatt. Mindehhez alapvetően alacsony a vérnyomásom. Kicsit bonyolultnak tűnik elsőre, de már kezdem megérteni, mi miért történik, és melyik problémát, hogyan lehet kezelni. Az első tapasztalatom az, hogy érdemes elmenni az orvosokhoz és természetgyógyászokhoz, de nem feltétlenül érdemes mindent elhinni nekik. Én olyan típus vagyok, aki kíváncsi és tudni akarja a részleteket. Ha valamilyen problémát kiderítettünk azonnal utána olvastam, illetve kérdeztem az ismerőseim közt, ha volt hasonló. Ma már szinte mindenről mást lehet hallani, ezért fontos információkat gyűjteni és kialakítani a saját véleményünket. Egy diétát sem ajánlatos egyféle módon szemlélni, sokat lehet profitálni abból, ha megnézzük, milyen változatai vannak. A legnagyobb tanulság számomra eddig az volt, hogy mindenki más, nem csak a személyisége, hanem a szervezete is, és ha változtatni akarunk rajta, akkor első lépésként meg kell ismerni. Ez nem könnyű feladat, mert sok szempont van és hetekbe, akár hónapokba is telhet, de a diéta sokkal sikeresebb, ha nem egy standardhoz van igazítva, hanem a saját működésünkhöz, igényeinkhez. - A megismerés első lépése lehet egy csomó orvosi vizsgálat: vércukor, vérnyomás, inzulin-rezisztencia, hormonműködés, vércsoport, testzsír százalék, emésztőrendszer stb. - A második lépés az energiabeviteli igények feltérképezése: kalóriaszámolás! Én azt tapasztaltam, hogy minél kevesebbet eszem, annál többet hízok. Micsoda??? Bármennyire is furcsa, így történt. Rá kellett jönnöm, hogy mennyi az a kalóriamennyiség, amikortól nem kezd el raktározni a szervezetem, mert azt érzi, hogy éhezek és mennyi, ameddig nem kezd el raktározni, mert többletet viszek be. Ehhez kitartás és türelem kell, na meg egy konyhai digitális mérleg. A megismerés után jöhet a legfontosabb kérdés: mennyi vizet fogyasztunk egy nap? Ha nincs meg legalább a 1,5 liter, de inkább a 2, akkor véleményem szerint felesleges azon gondolkodni, hogy milyen ételeket együnk és ne együnk. A víz segíti a méregtelenítést és aktivizálja a szervezetet, nélküle nem lesz egészséges a fogyás sem, de az alapműködéssel is problémák lesznek egy idő után. Most már el lehet kezdeni gondolkozni azon, hogy mit és mennyit együnk. Amit mindenképp javaslok, az a lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztása. Mivel hamarosan nyelvvizsgázom, nem engedhetem meg magamnak, hogy a Candida-diéta miatt éhes legyek, tehát jóllakásig eszem, ennek ellenére az elmúlt 3 hétben két kilót leadtam. Ennek okát én leginkább az alapanyagok kicserélésében látom és nem a mennyiség csökkentésében, hiszen rendesen eszem, vagy a mozgás növelésében, mert arra nem volt időm. Én betegség miatt csinálom a Candida-diétát, de ha valaki csak fogyni akar, akkor nem javaslom, hogy ezt kövesse, sőt azt sem javaslom, hogy bármiféle diétát kövessen, inkább alakítsa ki a sajátját. Ez is időigényes, de megéri! Vannak alapszabályok, amiket mindenkor érvényesnek lehet tekinteni pl. a kristálycukor nem segíti a fogyást, de a méz sem, inkább a nyírfacukor fogyasztása ajánlott (véleményem szerint nem csak diéta alatt, hanem mindig). Ilyen alapismeret még a fehér lisztek káros hatása, a teljes kiőrlésűek javallottak. Viszont az alapvető tényeken felül mindenkinek magának kell megtalálnia a saját útját, pontosabban kialakítania a saját étrendjét. Fontos, hogy változatos legyen, ne hiányozzon belőle egyetlen tápanyag sem (a zsír sem!), tele legyen vitaminnal és rostokkal. Továbbá fontos, hogy a saját testünk igényeinek megfelelően együnk a különböző napszakokban. Én például ha nem reggelizem (kenyeret, teavajat, zöldséget) és nem tízóraizom (natúr joghurtot magam által készített müzlivel) akkor napközben nem tudok teljesíteni. Azonban vannak, akik ha reggel esznek, akkor napközben azért érzik magukat rosszul, mert keményen dolgoztatják a szervezetüket a reggel bevitt tápanyag feldolgozásával. Mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mikor mire van szüksége a testének a legoptimálisabb működéshez. Ezek az eddigi tapasztalataim, remélem lesznek, akik hasznosnak érzik majd, hogy elolvasták és gondolom lesznek, akik nem. Egy valamit viszont mindenkitől kérek: ne tekintse senki sem abszolút igazságnak, amiket leírtam! Ezek csak a tapasztalataim és a véleményem. (A cikket beküldte: dianit)
|