|
Kategória: Diétás főzőcske Mit együnk szénhidrát napon?A 90 napos diéta során nekem a szénhidrát nappal vannak gondjaim. Gondoltam összegyűjtök egy pár receptet és megosztom veletek is. Igaz sokatoknak ez nem jelent problémát, de hátha van még egy-két olyan ember, akik bajban vannak, ha ki kell találniuk, mit is egyenek ezen a napon.Hozzávalók: • 5-6 bazsalikomlevél • fél csokor petrezselyem • 2 gerezd fokhagyma • kevés parmezánsajt • só • bors • olívaolaj • pár szem fenyőmag (kihagyható) • spagetti Elkészítés: A tésztát felteszem főni. Amig fő, a fokhagymát apróra vágom és megpirítom. Az összes hozzávalót mixerbe teszem, a pirított fokhagymát is hozzáadom és összedarálom, amíg zöld masszát kapok. Ezt összekeverem a kifőtt tésztával és átmelegítem. Tagliatelle al pesto Hozzávalók 2 személyre: • 25 dkg friss tagliatelle tészta • 3 dkg friss bazsalikomlevél • 1 gerezd fokhagyma • 60 ml (kb. 5 evőkanál) extraszűz olívaolaj • 3 evőkanál reszelt parmezán (ha van, fele arányban pecorino romano sajt) • 2-3 evőkanál fenyőmag • só Elkészítés: A tésztát sós vízben kifőzzük. A többi hozzávalót (a sajt kivételével) turmix ill. aprítógépbe tesszük, és krémes állagúvá aprítjuk. Utána belekeverjük (nem turmixoljuk) a reszelt parmezánt és 2 evőkanál forró vizet. Belekeverjük a tésztát, jól átforgatjuk és találjuk. Pórés spagetti Hozzávalók: • 25 dkg spagetti, • 4 gerezd fokhagyma, • 1 póréhagyma, • 4 dkg margarin, • 4 evőkanál zöldségkrém (vagy ételízesítő), • őrölt bors, • só Elkészítés: A spagettit kifőzzük, úgy, hogy a vízbe két gerezd fokhagymát is dobunk. A megtisztított póréhagymát zöldjével együtt karikákra vágjuk és a margarinon megpároljuk, végül a zöldségkrémet belekeverjük. Sóval, borssal, a maradék két gerezd szétnyomott fokhagymával ízesítjük, megvárjuk, míg egyet forr. A mártást a spagetti tetejére öntjük, és az újhagymából hasított csíkokkal díszítjük. Mediterrán tészta Hozzávalók: • 1 csomag penne tészta • 1 db közepes cukkini • 1 db padlizsán • 4-5 szem paradicsom • 1 fej hagyma • 1 gerezd fokhagyma • olívaolaj • só • bors • bazsalikom • kakukkfű Elkészítés: A pennét sós vízben kifőzzük. A padlizsánt és a cukkinit meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. A padlizsánkockákat megsózzuk, állni hagyjuk. Közben a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a fokhagymát, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Ezalatt a padlizsánt egy kicsit kinyomkodjuk, hogy ne legyen kesernyés az íze. Majd a cukkinivel együtt a hagymára dobjuk, kicsit lepirítjuk. A feldarabolt paradicsomot rátesszük, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint megszórjuk bazsalikommal, kakukkfűvel. Addig pároljuk, míg a paradicsom teljesen szétfő, és mártásjelleget kap. Ha kész, összekeverjük a kifőtt pennével. Jól behűtjük, mert hidegen az igazi. Esetleg mozzarellát is keverhetünk hozzá. Káposztás kocka Hozzávalók: • 1 kg fehérkáposzta, • 5 dkg zsír, • 1 kávéskanál só, • 0,5 dl víz, • 1 csapott evõkanál cukor, • 25 dkg száraztészta kocka Elkészítése: A káposztát lereszeljük, megszórjuk a sóval. Fél órát hagyjuk, hogy a sótól megtöppedjen a káposzta. Rátesszük a zsírt és a vizet, kevergetés közben megpároljuk. Mikor már a káposzta megpárolódott, de még holtsápadt, akkor félretoljuk a káposztát és a lábas alján a cukrot megolvasztjuk, mikor megbarnult összekeverjük a káposztával. Étvágygerjesztõbb lesz a szine. Ez a káposztapárolás 40 percig tart. Érdemes elõre párolni káposztát és adagonként lefagyasztani, akkor felhasználás előtt csak fel kell olvasztani és forrósítani. A kockatésztát bõ forrásban lévõ sós vízbe tesszük fel. Megkeverjük, hogy ne maradjon egy kupacban. Megfõtt, leszürjük és a káposztával összekeverjük. Ki-ki ízlése szerint: sózza, borsozza, cukrozza. Pizzás csiga Hozzávalók 4 személyre: • 1/2 kg liszt • 2,5–3 dl tej • 2 tojássárgája • 5 dkg margarin • kevés cukor • só • 3 dkg élesztő • 1 pizzakrém • oregánó • reszelt sajt • olaj a kenéshez Elkészítés: A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük, majd kb. 0,5–1 cm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük egy kevés étolajjal, kicsit megsózzuk, cikcakk alakban rányomjuk a pizzakrémet. Megszórjuk oregánóval, egy kevés reszelt sajttal, majd feltekerjük. Kb. 1,5 cm-es szeletekre vágjuk, zsírozott tepsibe fektetjük, és az oldalukat is megkenjük olajjal. Tetejére bőven szórunk reszelt sajtot. Kicsit kelesztjük még, majd pirosra sütjük. Nagyon finom például gulyásleves mellé. Fűszeres tészta Hozzávalók 4 személyre • 1 csomag spagetti • 1 csipet só • 2 gerezd fokhagyma • 1 csipet összeaprított petrezselyem • 1 mokkáskanál Erős Pista • olívaolaj Elkészítés: Felteszem a tésztát főni olajos vízben. Sót csak akkor teszek bele, ha már forr. Közben közepes lángon, egy nagy serpenyőben olívaolajon megpirítom az összezúzott fokhagymát, beleteszem a sót, a petrezselymet és legvégül az Erős Pistát (ez utóbbi egy kicsit csapni fog a víztartalma miatt). A már kifőtt és leszűrt tésztát ráöntöm, összekeverem, és a tésztával együtt pirítom egy kicsit. Csípős! Valami Olaszország :-)) Hozzávalók: • 1 zacskó olasz farfalle tészta • 2-3 közepes fej hagyma • 2-3 gerezd fokhagyma • frissen őrölt bors • só • oregano • kakukkfű • 2 db hámozott darabolt paradicsomkonzerv Elkészítés: Tésztát felteszem főni sós vízben.Az igazi olasz tészta kb. 10 perc alatt fő meg. A levét leöntöm, vissza a főzőlábasba, fedőt teszek rá. Az olaszok nem öblítik le a tésztát !!!! Közben apróra vágom a hagymát, pici olívaolajra teszem. Kicsit pirítom, amikor üveges, rádobom a konzervparadicsomokat, belezúzom a fokhagymát, fűszerezem oregánoval, kakukkfűvel, borsot őrölök rá. Ráöntöm a szószt, esetleg reszelt sajttal megszórom. Akkor igazán finom, ha a hagyma még kissé ropogós marad, nem fő túl. Zsályás gnocchi Hozzávalók 4 személyre: • 2 fej vöröshagyma • 8-10 friss zsályalevél • 8 dkg vaj • 50 dkg gnocchi • kevés parmezán sajt Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A zsálya leveleit leöblítjük, apróra vágjuk. Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gnocchit, és közepes tűzön kb. 5 percig kevergetve pirítjuk. Belekeverjük a zsályát, sóval, borssal ízesítjük, és megszórjuk a parmezánnal. Azonnal tálaljuk. Munka: kb. 15 perc Fogyasztható: kb. 15 perc múlva 1 adag: 555 kcal (A cikket beküldte: norci78)
|