|
Szénhidrátszegény édességekA következő receptek az atkins társaság első receptjei, amikkel megpróbáltunk anno édességhez jutni, annyira szénhidrátmentesen, amennyire csak lehetséges volt :)))) Egy része külföldi receptek fordítása, a másik felét ti küldtétek be még a régi oldalon. Csemegézzetek kedvetekre...Egy kis kakaót szûk 1 dl vízbe felforralva, (leggyorsabb a mikró) bele édesítõ, 3-4 kávéskanál tejszín - az illúzió megvan. Fogyi lepény Hozzávalók: 1 tojáshoz, 1 púpozott evõkanál reszelt parmezán sajt, 1 lapos evõkanál zsemlemorzsa, só. Összekeverem, és hagyni kell legalább 5-10 percig, hogy egy kicsit összeálljon. Sütési mód: Teflon serpenyõbe beleöntve és gyorsan elkenve vékonyan. Nem szabad összetúrni, mint a rántottát, hanem hagyni kell megsülni, majd megfordítani, mint a palacsintát. Ezt az alapot, ha felvágjátok pici darabokra, akkor olyan lesz, mint a galuska. Ez az alap lehet pizza alap is, de én már melegszendvics alapnak is használtam, de akkor kis 5-7 cm átmérõjû kerek lapokként sütöttem ki. 1 evõkanál "tészta" 1 lap. Forró olajba beleszaggatva is süthetõ, mint a galuska. Sütés közben megdagad a tészta! Jó tanács: vízben nem lehet kifõzni, mert szétmegy. Csokis torta /12 személyre/ 1,10 dl keserû-csokoládé (pl diétás) apróra törve, 8 evõkanál sótlan vaj, 2 evõkanál víz, 126 ml édesítõpor (ízlés szerint variálható), 2 teáskanál kakaópor (nem az édesített), 1 teáskanál folyékony vanília-aroma, 6 nagy tojás, díszítésnek tejszínhab és kakaópor A sütõt elõmelegítjük 160 fokra (középmelegre), egy 20 cm-es tortaformát kibélelünk sütõpapírral. A csokoládét, a vajjal és a vízzel felmelegítjük, miközben kevergetjük. Amikor a csoki teljesen elolvadt, elzárjuk a gázt(forralni nem szabad). Beleontjuk egy tálba és megvárjuk, míg szobahõmérsékletûre hûl. Ezután hozzáadjuk 0,63 ml édesítõport, a kakaóport, és a vanília-aromát, majd jól kikeverjük. Egy közepes méretû tálba elektromos mixerrel, felverjük a tojásokat kb 6 percig, majd hozzákeverünk 0,63 ml édesítõport, és együtt meg 1 percig mixeljük. A tojásos masszát összekeverjük a csokis masszával, és az így kapott masszát beleöntjük a tortaformába, és berakjuk az elõmelegített sütõbe. Sütési idõ kb 40-45 perc. Ízlés szerint lehet díszíteni tejszínhabbal. Egy adagban található Ch 5g Sütemény liszt nélkül (nem az elsõ szakaszosok atkinseseknek)! Hozzávalók: 2 marék dió, 2 marék mogyi, 2 marék mandula, 1 marék aszalt barack, 1 marék aszalt szilva, 1 marék mazsola, 1 citrom, 6 tojás, 1 sütõpor, 1 ek szódabikarbóna Az anyagokat daráld össze, gyümölcsöket aprítsd össze, a citrom héját reszeld rá, kis fahéjjal ízesítsd. Sütõt béleld sütõpapírral. A 6 tojást válaszd szét, a sárgájához tegyél 6 ek édesítõt, 1 teáskanál szódabikarbónát és a citrom levét. A fehérjét kemény habbá kell verni, majd apránként a magkeverékkel együtt a sárgájához keverjük. A kész masszát 180-200 C fokon elõmelegített sütõben megsütjük. Kb 30-35 percig sütni.(Ez a Story magazinból van Atkins diétázóknak) Ricottakrém /Atkins 1., 2., 3. fázisban ehetõ/ Fél csésze ricotta, negyed teáskanál reszelt cirtomhéj, negyed teáskanál vanília kivonat, 1 csomag cukorpótló. Összekeverni a hozzávalókat és jól lehűteni. Túrós desszert 10 dkg sovány túró (ch 3,7g), 2 ek tejföl (ch 2g), 1 tojássárgája, ½ citrom héja és pár csepp citrom, ízlés szerint édesítõszer Ezeket keverd össze, amikor készen van 3 szem meggyet vagy málnát, tegyél rá és cukor nélküli tejszínhabbal is fogyasztható. Összes Ch kb 7,5 gramm Vanília sódó Hozzávalók: Tejszín, víz, édesítõ, tojássárgája, vanília aroma Hozzávalókat össze kell fõzni. Ha tojásfehérjét felvered habnak és kanalanként a sodóba fõzöd, akkor kész a madártej. Cappuccino puding 8 adag 1. keverék: Egy evõkanál nescaffe (espresso), 1/2 dl kakaó por, 2 evõkanálnak megfelelõ mennyiségû édesítõszer, 1 teáskanál zselatin por, 2.5 dl tejszín-biz keveréke, 2 db tojás sárgája, 1 dl sovány túró (keszella), 1 teáskanál vanília. A zselatint kavard össze a kávéval, kakaóval, és az édesítõszerrel 1 edényben. Lassan melegítsd fel és verd, amíg kezd sûrûsödni. Öntsd át 1 másik tálba, ami alatt 1 hidegvízzel feltöltött tál van, és úgy vered tovább, hozzáteszed a túrót és a vaníliát. 2. keverék: Négy db tojásfehérjét csipet sóval kemény habba verünk. Utána óvatosan belekeverjük a kakaós keverékbe. 8 db kávéspohárba szétosztjuk és creme fraichevel vagy felvert tejszínhabbal szervírozzuk. Vanília fagyi 5 tojás sárgája édesítõszer 3 kávéskanál cukormentes vanília kivonat 1 és 1/4 csésze tejszín habbá verve 1 csésze víz Öntsd a vizet egy turmixgépbe, add hozzá az édesítõt és a tojások sárgáját, mixeld közepes fordulaton 30 másodpercig. Forgasd bele ezt a keveréket a felvert tejszínbe, keverd össze alaposan, de vigyázz a tejszínhabra, nehogy összetörjön. Fagyaszd 2 órán keresztül. 8 db félcsészényi adagra oszd fel, így egy adat szénhidrát tartalma 2-4 gramm, az édesítoszertol függoen. Csokis sajtsüti 4,5 dl krémsajt 3 tojás 1 csésze tejföl édesítõszer 1 evõkanál vanília kivonat 1 csomag cukormentes csokis puding Melegítsd elõ a sütõt 180 fokra. Minden hozzávalót keverj 15 percig egy edényben (használj mixert). Öntsd a keveréket egy teflon edénybe és süsd 1 órán át. Ezután kapcsold ki a sütõt és hagyd a sütit benne további 1 órán keresztül. Hagyd kihûlni, majd vágd fel 8 darabra. Becsomagolva a hûtõben 4 napig eláll. Szénhidrát tartalma 8,6 g / adag. "Rizs"puding 1/2 csésze finomra reszelt NYERS karfiol édesítõszer 1/2 csésze krémsajt 2 tojássárgája 1 csésze tejszín 1 teáskanál vanília kivonat 1/2 teáskanál õrölt szerecsendió 1/8 teáskanál õrölt szegfûszeg (fogalmam sincs, hogy kell kimérni :))) Keverd össze a tejszín 1/4-ét az édesítõszerekkel, a fûszerekkel és a karfiollal. Melegítsd mikrosütõben 1,5 percig. Hagyd állni 15 percig. A tejszín 1/4-ébe keverd bele a tojások sárgáját, majd tedd félre. A tejszín maradékát (fele) öntsd egy edénybe, add hozzá a krémsajtot és közepes hõfokon fõzd, folyamatosan kevergesd, amíg meg nem sûrûsödik. Add hozzá a karfiolos keveréket és a tojásos keveréket és kevergesd, amíg újra besûrûsödik. Oszd el négy kisebb tálkába, 1-3 órán keresztül hûtsd hûtõben, majd tálald. 4 adagra osztva, adagonként 5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Kókuszos süti 1 csésze édesítetlen kókuszreszelék édesítõszer 2 tojás fehérje 1/2 csésze tejszín 1/4 teáskanál vanília kivonat 1/2 teáskanál mandula kivonat Keverd össze a tejszínt az édesítõvel és a kivonatokkal. Add hozzá a kókuszt és keverd jól össze. Hagyd 1 órán át állni. Ha a keverék az 1 óra elmúltával száraznak látszik, akkor adj hozzá még egy kis tejszínt. Melegítsd elõ a sütõt 180 °C-ra. Verd fel a tojásfehérjéket, és óvatosan keverd bele a kókuszos tejszínbe. Egy teáskanalat használva készíts 16 kis kókusz halmot egy kivajazott tepsire. Süsd addig, míg kicsit megbarnul (általában 12-15 perc). Ha a tetejük nem barnul meg 15 percen belül, akkor kapcsold a sütõt grillsütõre, de nagyon figyelj, meg ne égjenek. Hagyd kihûlni fogyasztás elõtt. 16 sütit készítve, 1,9 gramm szénhidrátot tartalmaz darabonként. Sajt chips Hozzávalók: félkemény szeletelt sajt, pl. Cheddar, Colby, Swiss stb. (Nem ajánlott a puha sajtok használata, pl. Mozzarella, Feta, Brie) Melegíts fel egy teflon tepsit közepes hõfokon. Szórd rá a felszeletelt sajtokat vékony rétegben. Itt jön a titok: pár percig hagyd így. Ne ijedj meg, kezdetben buborékos lesz, aztán lyukak keletkeznek rajta. Amikor halvány barna, akkor óvatosan piszkáld meg a széleit, hogy meg tudd fordítani. A második oldal nagyon gyorsan megsül. Itasd fel a nedvességet egy tiszta papírtörlõvel. Vágd a kívánt formákra, mielõtt túlságosan kihûlne. Szénhidrát tartalma a sajt fajtájától és mennyiségétol függõen kiszámítható. Lapka sajtból mikróban is megcsinálhatod, az sokkal egyszerűbb. Csoki puding fagyi 1 csomag cukormentes csokoládé puding víz habtejszín A puding porhoz tej helyett 3/4 részben vizet, 1/4 részben habtejszínt adj, keverd össze habverõvel alaposan, habosra. Fagyaszd le. Szénhidrát tartalma állítólag 8 gramm, de a hozzávalóktól függ, tehát számolj utána. Jeges kuglóf Hozzávalók: 5 evokanál rum (konyak), 1 rúd vanília, 1 narancs, 3 tojássárgája, 5 ek. édesítopor + a szóráshoz, 3 tojásfehérje, 1 tk. citromlé , 4 dl tejszín, 1 csapott evokanál diabetikus kakaópor. Elkészítése: A mazsolát megmossuk, a rumba áztatjuk. (Akár egy éjszakán át is állni hagyjuk.) A vaníliarudat kettévágjuk, a vaníliapépet kikaparjuk. A narancsot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, és a tojássárgákkal, 3 evokanál édesítoporral, a vaníliapéppel forró vízfürdoben habosra keverjük. Az edényt hideg vízbe állítjuk, és a krémet hagyjuk kihulni. Közben többször megkeverjük. A tojásfehérjét a citromlével és 1 evokanál édesítoporral kemény habbá verjük. A tejszínt szintén 1 evokanál édesítoporral kemény habbá verjük. Mindkét habot és a mazsolát a krémbe forgatjuk. A masszát két kis kuglófformába töltjük, és a mélyhutoben megfagyasztjuk. Tálalás elott a formákat óvatosan forró vízbe mártjuk, és hideg tálra borítjuk. Megszórjuk kakaóporral és édesítoporral Ricottás túrótorta Hozzávalók: 750 g ricotta tipusú túró, 4 db.tojás, 1 csésze író, édesítószer ízlés szerint, 2 tk. reszelt citromhéj, 2 tk. citromlé. A túrót elektromos keverovel törjük át, hozzáadjuk a tojásokat (egyszerre csak egyet, minden tojás után jól el kell keverni). Töltsük hozzá az írót, az édesítot, a citromhéjat és a citromlevet. Keverjük addig amég az egész összeáll. A masszát öntsük bele egy elore kivajazott tortaformába. A formát helyzzük bele egy nagyobb, vízzel teli tálba, úgy hogy a víz a forma feléig érjen. A két egymásba helyezett edényt tegyük a sütobe és közepes homérsékleten 1 órán át süssük, amég a massza teteje is megkeményedik. A sütobol kivéve hagyjuk szobahomérsékleture hülni, csak azután vegyük ki a tortaformából. Bármilyen bogyós gyümivel diszítheto ésetleg epermártással tálalható. A legjobb akkor ha 1 napot hütoben áll. Javaslat: mielott a tortaformát a vizes edénybe helyeznéd takard be alufoliával az alját és oldalát. Rózsaszín álom 25 dkg ricotta, 1 dl tejszín, pár csepp folyékony édesítõszer, 1 löttyintésnyi Szobi Vital málnaszörp. A ricottát elektromos habverovel összetöröm, hozzáöntöm a tejszín, jó krémesre keverem. bele az édesíto és a málnaszörp. Jól be kell hûteni. Epres krémtúró (4 személyre) 40 dkg eper, 20 dkg túró, 1 dl tejszín, vanilia-aroma és édesitõ ízlés szerint.A megtisztított epret az édesitõvel, a vanília-aromaval és a túróval összeturmixoljuk. A habbá vert tejszínt az epres krémbe keverjük, majd behûtjük, tetejét eperszemekkel díszítjük. Citromkrém kókuszos csókokkal Hozzávalók a kókuszos csókhoz: 2 tojásfehérje, édesítoszer, 2 evokanál kókuszreszelék, a krémhez: 1 citrom vagy 2 zöldcitrom, édesítoszer, 20 dkg natúr krémsajt, 1,5dl tejszín. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, az édesítot és a kókuszreszeléket beleforgatjuk. Sütopapirra teszük és elomelegített sütoben (kb.140 fokon) 1 órát szikasztjuk. Akkor kész ha kissé ropogos a teteje pedig halványbarna. Amég kihül a citrom lereszelt héját és kifacsart levét az édesítovel elkeverjük. Utánna a krémsajtot, majd a kemény habbá vert tejszínt forgatjuk bele. A kókuszos csokot kisebb darabokra tördeljük és 4 kehelybe szétosztjuk. A citromkrémet a közepébe halmozzuk és elfogyasztjuk. Tiramisu 250 g mascarpone, 2 tojás, 2 ek cukor helyett édesítõ, 3 ek nescafé koffeinmentes pici vízben feloldva, 1/4 l tejszín, vanília (ajánlom a valódit, lehet kapni azt is), 3ek rum, kakaópor (nem neskakaó) Tojássárgáját felverni cukorral vaníliával, rumot hozzáadni. feléhez kávét adni. Tojásfehérjét habbá verni. Mascarponét, fehérjehabot, sárgájahabot lazán összeforgatni. A kávés és a sima rétegeket egymásra simítani. Jól kihuteni. Tetejére tejszínhab golyóbisok, és egy kis kakaó szórás. Cheesecake Hozzávalók: 4 dl tejszín, 3 db tojás, 250 g Phiadelphia sajt (ez 1 zsíros, ízesítés nélküli krémsajt, mascarpone jellegű), vanília, 1 dl-nek megfelelő szaharin. Válaszd szét a tojásokat, és a sárgáját az édesítõvel meg a vaníliával csomómentesre keverd, utána beleteszed a sajtot és tovább vered elektromos habverővel kb. 5 percig. A tojásfehérjét kemény habbá vered 1 másik tálban. A 3. tálban kemény habbá vered a tejszínt. A végén a 3 tál tartalmát óvatosan összekevered, úgy hogy ne törjön össze a hab. Belesimítod a kerek formába, kicsi kekszet szoktam a tetejére morzsolni diszítésképpen, és be a fagyasztóba. Másnap előveszem, es mindenki annyit vág belőle, amennyit kíván. Gyümölccsel lehet diszíteni szervírozásnál. Ha marad belöle, vissza a fagyasztóba, mert eláll. Judit nasija Hozzávalók: 20 dkg tejszínhab, 15 dkg málna, 12 dkg krémsajt, 2 tojás, ízlés szerint édesítő. Az edény aljára tegyél 10 dkg felvert tejszínhabot (édesítővel édesítheted). Erre szórjál kb. 7 dkg fagyasztott málnát (legyen félig felengedve). Kb. 12 dkg mascarpone jellegű krémsajthoz (ez fél doboz, a másikfeléből készíthetsz a családnak tiramisut) tegyél 1 ek. folyékony édesítőszert, 1 kanál valamilyen alkoholt vagy pl. rum aromát, és 2 egész tojást. Ezt a masszát tedd a málna tetejére. A masszára tegyél még kb. 8 dkg málnát majd a tetejére 10 dkg tejszínhabot. Tedd be a hütőbe 1-2 órácskára. Több adag lesz bel?le. (Ez tartalmaz kb.: 1081Kcal, 21,3g fehérjét, 18,5g Ch, 103,55g zsír + az édesítőszer) Citromos túrókrém Hozzávalók: 25 dkg túró, 1 citrom héja és leve, édesítő, 1 nyers tojás. Túró megtörve, citrom héja belereszel, fele leve bele, édesítő, tojás bele és kész a citromos túrókrém. Amaretto süti Robotgéppel le kell félig darálni kb. 2,5 dl mandulát, 2 nagy tojás fehérjét fel kell verni. A mandulát óvatosan bele kell forgatni a habba, hozzáadni az édesítőszert és a mandula aromát. Sütőpapírra kicsi halmokat kell csinálni teáskanállal és 1 órán át pihentetni. 190 C-os fokos sütőben 12-15 percig kell sütni, amíg a teteje picit meg nem barnul. Kihűtés után fogyasztható. Cukormentes mogyoróvaj Tetsz?leges mennyiség? pörkölt sós mogyorót kávédarálóban nagyon finomra megőrölni, az egészet elektromos habverővel összekeverni néhány csepp étolajjal, és folyékony édesítőszerrel, hogy krémes legyen.
|