|
Kategória: Más diéták H.Annemueler-féle alapétrendMinden ember egyéni: külöznek az élethelyzeteink,más és más dolgok fontosak számunkra, másképp gondolkodunk és még sorolhatnám. Olyannyira különbözünk egymástól, hogy a táplálkozásunknak is egyéninek kellene lennie. A kérdéssel viszont általában csak akkor foglalkozunk, amikor már megbetegedtünk. Pedig sokkal előbb kellene gondolnunk rá.Természetadta tulajdonságunk, hogy saját magunk ki tudjuk választani, számunkra mi a legjobb. Sajnos ezt a tulajdonságunkat már pici korunkban elveszítjük azáltal, hogy nem jutunk hozzá a legtermészetesebb táplálékunkhoz: az anyatejhez. Később a kisgyereket rákényszerítjük a neki nem „ízlő“ ételek rendszeresen fogyasztására. Sőt ezen is túlmegyünk a túlédesített és agresszív, vegyszeresen ízjavított „finomságok“ rendszeres adagolásával. A már kisgyerekkorban elkezdődött (és felnőttkorban folytatódó) krónikus betegségek, és az emiatt alkalmazott gyógyszerek ezt a képességünket méginkább elsorvasztják. Az alábbiakban azon diéta pontos leírását közöljük, melyek segíthetnek rátalálni a saját, egyéni, a szervezetünknek leginkább megfelelő táplálékösszetételre. Felhívom olvasóink figyelmét arra (főleg a betegekét, de az egészségesekét is), hogy ezen diéták alkamazása hozzáértő orvos nélkül nem ajánlott! Néhány diéta csak korlátozott ideig tartható, méregtelenítő hatású, s alkalmazásával egy jobb egészségügyi állapot érhető el. Emellett észrevehetően megnövekedik a képességünk az egyéni diéta kialakításához. H. Annemueler-féle alapétrend Az alapétrend célja az emésztésjavítás, az anyagcserefolyamatok optimalizálása, a szervezet tehermentesítése. Továbbá megelőzni a salakanyagok bekerülését és felhalmozódását a szervezetben. Feltételei: 1.A táplálék mennyiségének és energiatartalmának beállítása. Ez olyan élelmiszerek fogyasztását jelenti, melyek sok rágást igényelnek, ezáltal növelik az étkezés időtartalmát. 2.Az élelmiszerek kiválasztása biológiai érték szerint. A legmagasabb biológiai értékük a natúr , érett állapotban szedett, friss zöldségeknek , gyümölcsöknek és gabonaféléknek van. A zsírbevitelt a biológiailag termesztett olajos magvak és az ezekből hidegen préselt olajok jelentik. A szintén biológiailag előállított friss vagy aludttej a legegyszerűbb fehérjeforrás. Valamint ide tartozik a természetes állattartásból származó hús, a hal vagy vadhús. 3. A finomított cukrok és az ebből készült ételek teljes egészében mellőzendők! 4. Növelni kell a nyers zöldség és gyümölcs bevitelét. Körülbelül minden l0 kilogramm testsúlyra 10 dekagramm nyers zöldség vagy gyümölcs bevitele ajánlott. 5.A koleszterin és a telített zsírsavak bevitelét a minimumra kell korlátozni. 6. A fehérje bevitel a fehérjeoptimumnál kicsit kevesebb legyen. Fontos a húgysavanyagcsere tehermentesítése. 7. Növelni kell a szervezet bázikus kémhatását burgonyával, nyers zöldségekkel. 8.Javasolt a nátrium bevitel szigorú megszorítása a kálium bevitel emelése mellett. Magyarul: iktassuk ki a sót, emellett sok káliumtartalmú ételt fogyasszunk (burgonya, szilva stb.)! 9.Meghatározni az étkezések számát és az adagokat. A menü legyen a lehető legegyszerűbb és a főzésnél mellőzzük a sokféle, bonyolult konyhatechnikai eljárásokat. Ennek célja a táplálék biológiai értékének a megtartása és a bevitt méreganyagok korlátozása. Konyhatechnikai irányelvek: Az élelmiszereket a lehető legfrissebb állapotban dolgozzuk fel! A nyers zöldségeket és gyümölcsöket nem szabad felaprítva szabadon állni hagyni. A nyers ételeket az elkészítés után minél hamarabb fel kell tálalni. A hámozott krumplit vagy zöldségeket ne hagyjuk vízben állni! A zöldségek és a krumpli vizét ne öntsük ki, használjuk fel! A zöldségeket pároljuk rövid ideig! Az ételeket zárt edénybe főzzük! A burgonyaféléket héjában főzzük vagy süssük! Az ételeket frissen fogyasszuk, lehetőség szerint ne melegítsük újra! Minimalizáljuk a sózást! Csak természetes fűszereket használjunk: friss füveket, citromot, hagymát, fokhagymát, tormát , természetes ecetet, növényi olajokat! A fűszerezés az emésztőnedv elválasztást szolgálja! Lehetőség szerint mellőzzük a zsírban, és olajban való sütést! A pácolt húsokat ne grillezzük! Semmilyen körülmények között ne használjunk penészes élelmiszert! A gabonaféléket ne áztassuk túl sokáig vízben! A burgonyát tároljuk sötétben, az esetlegesen képződő zöld részeket vagy hajtásokat távolítsuk el! Lehetőség szerint ne fogyasszunk újkrumplit! A fent leírt alapétrend bizonyos esetekben módosulhat. Az egészséges ember étvágya szerint táplálkozik, egészségesen és kiegyensúlyozottan él, neki nincs szüksége külön méregtelenítésre, hiszen az beépült az életébe. Aki azonban a fentiekből nem ismer magára, mindenképpen gondolkozzon el életmódja felől! Szerző: Dr. Tóth Erzsébet, orvos Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
|